30 Ιουνίου 2024

    Απογευματινές επεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη: Ένα νέο βήμα για το ελληνικό σύστημα υγείας

    Σήμερα, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Αδώνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ξεκινά η εφαρμογή των πρώτων απογευματινών χειρουργείων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό το βήμα αποτελεί σημαντική αλλαγή για το ελληνικό σύστημα υγείας και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει.

    Η εκκίνηση θα γίνει στις 16.00 στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με το πρώτο απογευματινό χειρουργείο της χώρας. Ακολούθως, στις 17.00, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επέμβαση εκτός πρωινού ωραρίου στο ΑΧΕΠΑ. Η ανταπόκριση των δημόσιων νοσοκομείων στη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων είναι πολύ ικανοποιητική, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει διαπιστώσει ότι περισσότερα από 150 νοσοκομεία έχουν οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, κάτι που δείχνει την προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ασθενείς.

    Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιηθούν στο «Παπαγεωργίου» σήμερα περιλαμβάνουν τέσσερα χειρουργεία, δύο ορθοπεδικά και δύο για αντιμετώπιση βουβωνοκήλης. Η Αντιμετώπιση βουβωνοκήλης ανήκει στην κατηγορία των «μικρών βαρύτητας» χειρουργείων, ενώ τα ορθοπεδικά ανήκουν στην κατηγορία των «βαριών» επεμβάσεων. Άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα ξεκινήσουν απογευματινές επεμβάσεις αυτή την εβδομάδα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

    Προς το παρόν, τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι υπό πληρωμή, καθώς το πρόγραμμα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να προσφέρει περίπου 50.000 δωρεάν επεμβάσεις σε πολίτες που περιμένουν εδώ και μήνες για χειρουργείο στον Εθνικό Συνασπισμό Υγείας. Ωστόσο, μέχρι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, οι επεμβάσεις θα χρεώνονται από τους πολίτες με ποσά που έχουν οριστεί.

    Το κόστος των επεμβάσεων θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ για χειρουργεία το απόγευμα στον ΕΣΥ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κόστη αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Οι αμοιβές της χειρουργικής ομάδας που θα διενεργεί τις χειρουργήσεις εκτός του τακτικού ωραρίου καθορίζονται βάσει της κατηγορίας της επέμβασης. Επιπλέον, το υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα πληρώνεται με ποσό 15 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης.

    Η εκκίνηση των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί ένα νέο βήμα προς τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό το μέτρο ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να επεκταθεί περαιτέρω σε όλη τη χώρα, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και αυξάνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσοκομεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα