7 Ιουλίου 2024

    Αποκάλυψη: Ελπίδα για την πρόληψη της μυωπίας με νέα θεραπεία

    Μια νέα έρευνα φέρνει ελπίδα για την πρόληψη της μυωπίας σε μικρά παιδιά με τη χρήση μιας ουσίας που αναστέλλει την εξέλιξή της. Τα αποτελέσματα της τριετούς μελέτης δείχνουν ότι η ημερήσια χορήγηση χαμηλής δόσης ατροπίνης μπορεί να επηρεάσει θετικά την πορεία της μυωπίας σε παιδιά ηλικίας 6-10 ετών.

    Η μυωπία είναι μια πολύ συνηθισμένη παθήση που επηρεάζει έναν στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050. Εκτός από τη δια βίου διάβρωση της όρασης, η μυωπία μπορεί να προκαλέσει και άλλες σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, ωχρή κηλίδα και γλαύκωμα.

    Αυτήν τη στιγμή, οι φακοί επαφής αποτελούν την κύρια μέθοδο διαχείρισης των παθήσεων αυτών. Ωστόσο, οι φακοί απλώς ανακουφίζουν τα συμπτώματα και δεν μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο της πάθησης.

    Η ατροπίνη, ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για τη διαστολή της κόρης του ματιού, έχει δείξει στις προηγούμενες μελέτες ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του οφθαλμού. Ωστόσο, δεν είχε γίνει ποτέ εφαρμογή αυτής της θεραπείας σε ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες.

    Η νέα έρευνα εξετάζει τη δοσολογία της ατροπίνης και δείχνει ότι η χαμηλή δόση της ουσίας μπορεί να είναι η κατάλληλη. Συγκεκριμένα, η μελέτη εκτίμησε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δύο διαλυμάτων ατροπίνης, με συγκεντρώσεις 0,01% ή 0,02%. Συμμετείχαν στη μελέτη 489 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, τα οποία λάμβαναν καθημερινά μία σταγόνα ατροπίνης πριν τον ύπνο.

    Τα δύο διαλύματα φάνηκαν ασφαλή και απορροφούνταν φυσιολογικά από τα μάτια. Οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν η ευαισθησία στο φως, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ο ερεθισμός των ματιών, οι διασταλμένες κόρες και η θολή όραση, αν και ήταν λίγες οι αναφορές για αυτές τις παρενέργειες.

    Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν την οφθαλμική συμπεριφορά μετά το πέρας της θεραπείας με ατροπίνη. Η επιτυχής πρόληψη της μυωπίας θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ανάπτυξη άλλων, πιο σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων στο μέλλον, σύμφωνα με τη συντάκτρια της μελέτης, Karla Zadnik.

    Αυτή η νέα θεραπεία μπορεί να αποτελέσει καταλληλότερη επιλογή από τους φακούς επαφής για την αντιμετώπιση της μυωπίας σε παιδιά, αν και η μελέτη απαιτεί περαιτέρω έρευνα πριν από την εφαρμογή της θεραπείας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της συχνής οφθαλμολογικής πάθησης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα