7 Ιουλίου 2024

    Αποκλειστικό: Το 13χρονο αγόρι που νίκησε τον επιθετικό καρκίνο

    Θανατηφόρος τύπος καρκίνου του εγκεφάλου. Διάγνωση σε ηλικία 6 ετών. Everolimus: Το φάρμακο που έφερε ανατροπή. Ο αγώνας για την επιβίωση. Μια μαγική μετάλλαξη. Ο Lucas και η πορεία προς την ίαση.

    Ένα 13χρονο αγόρι από το Βέλγιο έχει γίνει πρωτοφανές παράδειγμα θεραπείας από έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου. Ο Lucas Jemeljanova πάσχει από διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας (DIPG), μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου που συνήθως σκοτώνει το 98% των ασθενών μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο Lucas έγινε ο πρώτος που θεραπεύτηκε πλήρως από αυτόν τον θανατηφόρο τύπο καρκίνου.

    Ο μικρός Lucas λάμβανε το φάρμακο everolimus, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου, όπως εκείνος των νεφρών και του μαστού, αλλά δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε περιπτώσεις DIPG. Ωστόσο, ο Lucas ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία και ο όγκος του εγκεφάλου του μειώθηκε σταδιακά. Μετά από επτά χρόνια, ο Lucas είναι εντελώς ελεύθερος από καρκίνο και επίσημα σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια.

    Ο γιατρός του, Jacques Grill, επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους στον εγκέφαλο στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι, δήλωσε πως η περίπτωση του Lucas παρέχει πραγματική ελπίδα. Οι λόγοι που ο Lucas ανταποκρίθηκε τόσο καλά στη θεραπεία παραμένουν άγνωστοι, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η μοναδική μετάλλαξη του όγκου του Lucas καθιστούσε τα κύτταρά του ευαίσθητα στο φάρμακο.

    Η περίπτωση του Lucas ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία του DIPG, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου που συναντάται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών. Κάθε χρόνο, περίπου 300 παιδιά στις Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται με αυτήν την ασθένεια, μετά την οποία η μέση επιβίωση είναι μόλις εννέα μήνες. Ωστόσο, η περίπτωση του Lucas δίνει ελπίδα για μια καλύτερη πρόγνωση και θεραπεία στα παιδιά που πάσχουν από αυτήν τη σπάνια ασθένεια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα