7 Ιουλίου 2024

    Απροθυμία στην κάλυψη κενών θέσεων στον τομέα της υγείας: Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΕΣΥ

    Η έλλειψη ενδιαφερόντων για την κάλυψη θέσεων στον τομέα της υγείας αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM (ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός). Παρατηρεί ότι, παρόλο που προκηρύσσονται θέσεις, τελικά μπορεί να μην υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει την ανεπάρκεια μιας σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης από την αντιπολίτευση και σχολιάζει ότι “είναι κρίμα που η αντιπολίτευση δεν ασκεί μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση μαζί μας”.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέχει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να επιβεβαιώσει το πρόβλημα, αναφέροντας ότι προκηρύχθηκαν 270 θέσεις για το ΕΚΑΒ Αττικής πριν από ενάμιση μήνα περίπου, αλλά μόνο 119 ή 120 άτομα προσήλθαν. Επισημαίνει επίσης ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη 1 εκατομμυρίου εργατικών χεριών στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζουμε ένα συνολικό πρόβλημα στην αγορά εργασίας που πρέπει να επιλυθεί.

    Όσον αφορά τις αμοιβές, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά θα ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτού από τον πρωθυπουργό. Εκτιμά ότι η αγορά εργασίας προσφέρει πολλές υπηρεσίες και ευκαιρίες με καλύτερες συνθήκες, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να καταστεί το σύστημα πιο ελκυστικό.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ένα μεγάλο μέρος των 1,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθεί για την ψηφιακή υγεία. Τονίζει τη σημασία της ψηφιοποίησης για τη δημιουργία ενός αρχείου με το ιστορικό υγείας κάθε ασθενούς, προκειμένου ο γιατρός να έχει γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία του. Προσθέτει ότι η ψηφιοποίηση θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της υγείας όπως ο χάρτης υγείας της χώρας και το αρχείο του καρκίνου.

    Όσον αφορά τον Προσωπικό Γιατρό, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι έχουν δοθεί κάποιες κίνητρα για την απόκτηση ειδικοτήτων σε προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη γενικών και παθολόγων γιατρών. Επισημαίνει ότι αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με τις προσπάθειες που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον καλύτερο χειρισμό και την παροχή υπηρεσιών υγείας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά επίσης στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις μονάδες εγκεφαλικών, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που αφορά τις μονάδες εγκεφαλικών θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα. Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν υιοθετεί μια θετική προσέγγιση απέναντί τους και επικροτεί το μέτρο των μονάδων εγκεφαλικών που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που εμφανίζουν εγκεφαλικά επεισόδια.

    Σε γενικές γραμμές, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη βελτίωση του τομέα της υγείας, την εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Επιδιώκει να μειώσει τις ανισότητες και να εντάξει την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές προτάσεις και προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα