2 Ιουλίου 2024

    Απώλεια του ενός τρίτου του μεριδίου της Ευρώπης στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη: Οι συνέπειες των προτάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον φαρμακευτικό τομέα

    Η προτεινόμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει στενά παρατηρήσεις από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΕFPIA). Οι δύο φορείς προειδοποιούν για την απώλεια του ενός τρίτου του μεριδίου της Ευρώπης στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη, αν οι προτάσεις εφαρμοστούν χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι συνέπειες τους στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και στο μέλλον της φαρμακευτικής καινοτομίας.

    Μια ολοκληρωμένη ανάλυση διενήργησε η εταιρία Dolon, που επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του ΣΦΕΕ και της ΕFPIA. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση του χρόνου προστασίας των πατεντών των φαρμάκων θα οδηγήσει σε μείωση της επένδυσης σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Επιπλέον, η Ευρώπη θα χάσει ετησίως €2 δισ. από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι η Ευρώπη έχει χάσει το 25% των παγκοσμίων επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης της Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν κατά ένα ακόμη τρίτο, από 32% σε 21% έως το 2040. Την ίδια περίοδο, η προβλεπόμενη αύξηση της συμβολής της Κίνας στην έρευνα και ανάπτυξη θα φτάσει το 17%, από το 2% του 2010.

    Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού τομέα ανησυχούν επίσης για την προτεινόμενη αυστηροποίηση του ορισμού της “ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης”, η οποία θα επηρεάσει σοβαρά τους τομείς των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του HIV. Σύμφωνα με επιπρόσθετη έρευνα της ΕFPIA, μόνο το 18% των προϊόντων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα θα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια αυτού του ορισμού.

    Οι επιπτώσεις αυτές θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και για την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από την καινοτομία στον τομέα της ιατρικής για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Οι φορείς του φαρμακοβιομηχανίας υπογραμμίζουν την ανάγκη να διενεργηθούν προσεκτικές αξιολογήσεις των συνεπειών των προτάσεων πριν από την εφαρμογή τους.

    Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των νέων φαρμάκων και εμβολίων, προκειμένου να ανταγωνιστεί με άλλες περιοχές του κόσμου στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Αντί να επιβάλλει περιοριστική νομοθεσία, πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εταιρείες επιλέγουν να επενδύσουν στην Ευρώπη και να συνεχίσουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή σε αυτήν την ηπείρωση. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα