4 Ιουλίου 2024

    Αυξημένος κίνδυνος burnout για τους γιατρούς λόγω υπέρβασης ωραρίου

    Η ανησυχία για την υπερεργασία των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι έντονη, καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις burnout σε αυτή την επάρατη επάγγελμα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση αυτή, ιδίως μετά το περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου μιας γιατρού αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των γιατρών.

    Οι οδηγίες αυτές προβλέπουν την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας και την ελαχιστοποίηση των ιατρικών λαθών λόγω εξουθένωσης, αλλά δυστυχώς έχουν ανασταλεί ξανά και ξανά, με την τελευταία αναστολή να ισχύει έως το 2024. Ο ΠΙΣ αιτεί την άμεση εφαρμογή των οδηγιών αυτών, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που παρακωλύουν την εφαρμογή τους. Είναι έτοιμος να συνεργαστεί με σύντομο και καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

    Η σοβαρή κατάσταση απειλεί την υγεία των γιατρών, όπως φάνηκε από το περιστατικό της αναισθησιολόγου στο Θεσσαλονίκης. Μετά από μια απαιτητική εφημερία, η γιατρός αισθάνθηκε ένα έντονο αίσθημα κούρασης και στη συνέχεια διαγνώστηκε με ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» υπάρχουν μόνο επτά αναισθησιολόγοι για 23 θέσεις. Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι διαδεδομένο σε ολόκληρη τη χώρα και αυτή η ειδικότητα βρίσκεται σε κίνδυνο αφανισμού. Μερικοί από αυτούς τους γιατρούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αδειάζουν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Ένα μόνο λόγος διαθέτει τέσσερις από τις 11 επιτρεπόμενες χειρουργικές αίθουσες. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο έχουν ξεπεράσει τα δύο έτη, ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διαθέτουν 70 χειρουργικές αίθουσες, αλλά μόνο 43 λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τα τρία χρόνια.

    Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων από τις αρμόδιες αρχές. Οι γιατροί αναμένουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον χρόνο εργασίας, προκειμένου να προστατευθούν από την εξουθένωση και να εξασφαλιστεί η ασφαλής παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι γιατροί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα