7 Ιουλίου 2024

    Αύξηση υιοθεσιών στην Ελλάδα: Η ανάγκη για νέα οικογένεια και αλληλεγγύη

    Το ποσοστό των υιοθεσιών στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά 48,9% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως το 2022 καταγράφηκαν 274 υιοθεσίες σε σύγκριση με τις 184 του 2021. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι υιοθεσίες θηλέων αυξήθηκαν κατά 28,7%, ενώ αυτές των αρρένων αυξήθηκαν κατά 73,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Οι περισσότεροι θετοί γονείς είναι παντρεμένοι ζευγάρια και παρατηρήθηκε αύξηση 26,8% στις υιοθεσίες από αυτή την κατηγορία σε σύγκριση με το 2021. Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των υιοθεσιών από μονογονεϊκές οικογένειες (184,0%), όπου ανέρχονταν σε 71 από τις 25 του προηγούμενου έτους.

    Όσον αφορά το νομικό καθεστώς των υιοθετηθέντων παιδιών πριν από την υιοθεσία, η πλειονότητα ανήκει σε παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου. Ειδικότερα, παρουσίασαν σημαντική αύξηση από 61 σε 115 υιοθεσίες (88,5%) τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός γάμου.

    Σε ό,τι αφορά την ηλικία των υιοθετηθέντων παιδιών, η πλειονότητα των υιοθεσιών (42,0%) αφορά παιδιά ηλικίας 0-5 ετών. Παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των υιοθεσιών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός από την ομάδα των 11-18 ετών, όπου παρουσιάστηκε μείωση κατά 14,3%.

    Η αύξηση αυτή στις υιοθεσίες δείχνει την αυξημένη ανάγκη για νέες οικογένειες και την αλληλεγγύη προς τα παιδιά που χρειάζονται ένα σπίτι και μια οικογένεια. Η υιοθεσία είναι μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα σε παιδιά που την έχουν ανάγκη. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε ελπίδα και μια νέα αρχή στη ζωή των παιδιών που αναζητούν μια πιο σταθερή και ασφαλή περιβάλλον.

    Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση και υποστήριξη των υποψήφιων γονέων και των παιδιών που εμπλέκονται στη διαδικασία της υιοθεσίας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια ασφαλή και αγαπημένη οικογένεια που θα τα υποστηρίζει και θα τα αγαπά για πάντα.

    Σε γενικές γραμμές, η αύξηση αυτή στις υιοθεσίες είναι ένα θετικό σημάδι για την κοινωνία μας. Είναι μια επιβεβαίωση ότι υπάρχουν ανθρώποι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη και την αγάπη για ένα παιδί που την έχει ανάγκη. Ας προωθήσουμε ακόμα περισσότερο την υιοθεσία ως μια επιλογή για νέες οικογένειες και ας δώσουμε στα παιδιά αυτή την ευκαιρία για μια νέα ζωή γεμάτη αγάπη και ευτυχία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα