4 Ιουλίου 2024

    Βαθιές πληγές: Η σκοτεινή πλευρά της παιδικής κακοποίησης και της βίας κατά των γυναικών

    Πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine αποκαλύπτει τις σαρωτικές επιπτώσεις της κακοποίησης στην υγεία των θυμάτων, είτε πρόκειται για ενήλικες είτε ανήλικους. Μια ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εμμανουέλας Γακίδου, εξέτασε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βίας σε ερωτικές σχέσεις και της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Τα ευρήματα αυτής της μετα-ανάλυσης αποκαλύπτουν πτυχές του προβλήματος που υπερβαίνουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υφίσταται βία από τον σύντροφό της στο πλαίσιο μιας σχέσης, ενώ περίπου το 20% των νέων γυναικών και το 10% των νέων ανδρών έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία. Οι επιπτώσεις αυτών των πράξεων στην υγεία παραμένουν όμως περιορισμένες, απαιτώντας περαιτέρω μελέτες. Με βάση την ανασκόπηση που πραγματοποίησε η ομάδα ερευνητών, εξετάστηκαν 229 έρευνες από το 1970 έως το 2023, ενώ χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος “Burden of Proof” για την αξιολόγησή τους.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βία ενάντια στις γυναίκες συνδέεται σοβαρά με καταθλιπτικές καταστάσεις, αποβολές, αμβλώσεις, HIV, αγχωδείς διαταραχές και αυτοτραυματισμούς. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή (63%) και για συνδυασμό αμβλώσεων και αποβολών (35%) σε θύματα κακοποίησης. Ακόμη, η σεξουαλική κακοποίηση σε παιδική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταχρήσης αλκοόλ (45%) και αυτοτραυματισμού (35%). Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης τη σχέση της βίας με αυξημένες πιθανότητες για κατάθλιψη (20%), αγχώδεις διαταραχές (17%) και άσθμα (9%). Παράλληλα, δεν βρέθηκαν ισχυρές αποδείξεις που να συνδέουν τη βία με καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η λοίμωξη HIV, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, χρήση ναρκωτικών, νευρική βουλιμία, σχιζοφρένεια, νευρική ανορεξία ή ισχαιμική καρδιοπάθεια.

    Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να συνδέονται με άλλους παράγοντες, όπως η υψηλή σωματική μάζα και το κάπνισμα. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα εξετάζουν τη σχέση μεταξύ βίας και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Επιπλέον, επισημαίνουν τη σημασία της εξέτασης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αντιξοοτήτων και της κοινωνικοοικονομικής αποστέρησης, έναν παράγοντα που δεν έχει εξεταστεί επαρκώς στην υφιστάμενη βιβλιογραφία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα