7 Ιουλίου 2024

    Βελτώστε την υγεία σας και του μωρού: Συμβουλές για το βάρος κατά την εγκυμοσύνη

    Ο δικός σας δρόμος προς την εγκυμοσύνη είναι μοναδικός και όπως και η εγκυμοσύνη αυτή καθεαυτή. Είναι σημαντικό να προσέρχεστε στην εγκυμονολόγο για περιοδικές επισκέψεις και έλεγχο της υγείας σας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να προσέξετε το βάρος σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Η αύξηση του βάρους είναι κάτι φυσιολογικό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν κάποια όρια που πρέπει να γίνουν σεβαστά. Η υπερβολική αύξηση του βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Ποιος λοιπόν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα;

    Ένα σημαντικό βήμα είναι να ζητήσετε την βοήθεια ενός διατροφολόγου. Ένας ειδικός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα κατάλληλα τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες σας και της εγκυμοσύνης. Πρωτεΐνες, που μεταφέρουν αμινοξέα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και υδατάνθρακες, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας. Επιπλέον, σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη D και σύμπλεγμα Β είναι συμπληρώματα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η συχνότητα των γευμάτων σας. Αντί να τρώτε για δύο, προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρές μερίδες τροφής πολλές φορές την ημέρα. Καταναλώστε 5 έως 6 γεύματα, καθώς και 3 σνακ. Μείωση του μεγέθους της μερίδας σας και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει την πέψη, θα μειώσει το φούσκωμα και θα εξαλείψει την ανάγκη για περισσότερη τροφή.

    Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να σχεδιάσετε ένα υγιεινό μενού για κάθε εβδομάδα. Περιλαμβάνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες από ψάρια, πουλερικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και υδατάνθρακες με αργή απορρόφηση. Επιλέξτε καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το λιναρόσπορο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους τροφίμους και προτιμήστε ψήσιμο στον ατμό ή στη σχάρα. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό όλη μέρα για να διατηρήσετε τη νεφρική λειτουργία και να βοηθήσετε την πέψη.

    Όσον αφορά τα σνακ, προσπαθήστε να επιλέξετε υγιεινές επιλογές. Ξηροί καρποί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλές επιλογές. Κράκερ ολικής αλέσεως και σπιτικές μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως είναι επίσης υγιεινές επιλογές.

    Αντί να βιάζεστε να τραγανίσετε, είναι σημαντικό να τρώτε αργά και να μασάτε καλά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε κορεσμό και θα βελτιώσει την πέψη.

    Από τη στιγμή που μάθετε τα χαρμόσυνα νέα, ξεκινήστε να ζυγίζεστε κάθε 15 ημέρες για να παρακολουθείτε τις αλλαγές στο βάρος σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή και τις συνήθειές σας για να αποφύγετε τις υπερβολές. Να είστε σίγουρες ότι δεν χρειάζεται να κάνετε υποθερμιδικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αντίθετα να τροποποιήσετε το πρόγραμμα διατροφής σας έτσι ώστε να μην καταλήγετε σε υπερβολές.

    Εάν ο επαγγελματίας υγείας σας το επιτρέπει, μπορείτε να ασκείστε. Το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα είναι ασφαλείς επιλογές για ασκήσεις. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για το φυσικό σας σώμα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ψυχολογική ευεξία και προσαρμογή στις αλλαγές.

    Το να έχετε ένα υγιές βάρος κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντικό για την υγεία σας και του μωρού σας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να απολαύσετε μια ενδιαφέρουσα εγκυμοσύνη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα