8 Ιουλίου 2024

    Γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα: Μια παραδοσιακή συνταγή για να απολαύσετε σε λιγότερο από 10 λεπτά”

    Το Athensmagazine.gr σας υποδέχεται με μια νόστιμη συνταγή για τη γαλατόπιτα της γιαγιάς που είναι εξίσου νόστιμη με τα κουλουράκια που σας παρουσιάσαμε χτες! Ας δούμε με λεπτομέρεια τη συνταγή παρακάτω:

    Η γαλατόπιτα της γιαγιάς είναι ένα γλυκό που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την ευκολία προετοιμασίας του. Χρησιμοποιώντας μόνο μερικά φυσικά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε μια γαλατόπιτα με υπέροχη γεύση και σε πολύ σύντομο χρόνο. Όταν ψήνεται, γεμίζει τον χώρο με τον ελκυστικό του άρωμα, προκαλώντας ανυπομονησία σε μικρούς και μεγάλους. Ας ξεκινήσουμε με την συνταγή:

    Για το χωριάτικο φύλλο:
    – ½ κιλό αλεύρι που χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις
    – ½ κουταλιά σούπας κοφτό αλάτι
    – ½ κουταλιά σούπας ξύδι
    – ¼ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
    – 1 έως 1½ κούπες χλιαρό νερό
    – Αλεύρι για το άνοιγμα
    – ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

    Για τη γέμιση:
    – 100 γραμμάρια βούτυρο
    – 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
    – 2 λίτρα φρέσκο γάλα
    – 2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
    – 3 βανίλιες
    – Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
    – 5 αβγά

    Για να προετοιμάσετε τη ζύμη, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Φτιάξτε ένα κενό στο κέντρο και προσθέστε το λίωμα βούτυρου, το ξύδι και λίγο νερό. Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σχηματίστε μια μπαλίτσα με τη ζύμη, επικαλύψτε την και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μετά, χωρίστε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες με μέγεθος λεμονιού. Αλείψτε μια επιφάνεια με αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη, αλευρώνοντας από τις δύο πλευρές.

    Για τη γέμιση, σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα και αφήστε τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Αφού η κρέμα έχει κονσιστένσια, αφαιρέστε την από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει λίγο. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αβγά και προσθέστε τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις. Αλείψτε ένα στρογγυλό ταψί με βούτυρο, βάλτε τα δύο φύλλα στο εσωτερικό του, ώστε να ξεχειλίζουν από τις πλευρές, ενώ απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα. Αναδύστε τα φύλλα που περίσσεψαν, δημιουργώντας ένα ωραίο γείσο. Περιχύστε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά. Απολαύστε τη γαλατόπιτα ζεστή, πασπαλισμένη με γενναιόδωρη ποσότητα κανέλας!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα