3 Ιουλίου 2024

    Γιατί βλέπουμε συνεχώς το ίδιο όνειρο; Μια ψυχολόγος λύνει το γρίφο

    Ένα μοναδικό όνειρο που επισκέπτεται διαρκώς τον ύπνο μας, αν και συνήθως με κακό σενάριο, μπορεί να φανεί ανησυχητικό. Τι σημαίνει αυτό το επαναλαμβανόμενο όνειρο, στο οποίο βιώνουμε κάποιον εφιάλτη; Γιατί εμφανίζεται ξανά και ξανά, προκαλώντας μας άγχος και αναστάτωση; Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dreaming της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 50-75% των ενηλίκων έχει τουλάχιστον μία επαναλαμβανόμενη εμπειρία όνειρου. Κατά συνέπεια, η εξήγηση αυτού του φαινομένου θα μπορούσε να ενδιαφέρει πολλούς.

    Η επαναλαμβανόμενη φύση ενός ονείρου ορίζεται από εκείνον που το βιώνει. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Paula Freedman, “δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα· αν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι βλέπει συνεχώς το ίδιο ή παρόμοιο όνειρο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαναλαμβανόμενο”. Το όνειρο μπορεί να επαναλαμβάνεται με μικροαλλαγές στο περιεχόμενο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει την ίδια θεματική. Έτσι εξηγείται γιατί η επαναλαμβανόμενη θεματική των ονείρων που σχετίζονται με το σχολείο δεν αναφέρεται απαραιτήτως στην επιστροφή στο σχολείο, αλλά σε μια γενική ιδέα που μπορεί να περιλαμβάνει την αποφοίτηση ή κατατακτήριες εξετάσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

    Στην προαναφερθείσα μελέτη, περίπου το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων ανέφερε ευχάριστα όνειρα με φιλικές, κοινωνικές ή σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρθηκαν σε αρνητικές καταστάσεις όπως αποτυχίες ή καταδίωξη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες συνήθως περιλαμβάνουν καταστάσεις που είναι επικίνδυνες και αμήχανες, όπως μια απότομη πτώση ή η γυμνότητα σε δημόσιο χώρο, επίσης, μπορεί να περιλαμβάνουν τον θάνατο αγαπημένων προσώπων. Πολλά παράγοντα μπορούν να πυροδοτήσουν αυτό το φαινόμενο, όπως ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες, ανησυχίες, οικονομικές υποχρεώσεις ή ακόμα και τραυματικά γεγονότα, όπως ατυχήματα ή κακοποίηση.

    Παρόλο που υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές ερμηνείας των ονείρων, δεν υπάρχει ένα σύστημα που να εφαρμόζεται καθολικά, σύμφωνα με την Δρ Freedman. “Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούμε να υποθέσουμε τι σημαίνει ένα συγκεκριμένο όνειρο ή την επανάληψή του, και αν η ερμηνεία μπορεί να βοηθήσει εκείνον που το βιώνει, αυτό είναι εξαιρετικό”, σημειώνει. Για να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία ενός ονείρου, πρέπει να εξετάσουμε τι συμβαίνει στη ζωή μας. “Μπορεί να είναι ένδειξη ότι έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση ή ένα τραύμα που μας κρατάει πίσω”, εξηγεί. Από την άλλη πλευρά, μπορεί απλώς να μην έχει καμία σημασία, αλλά να οφείλεται σε κάτι που παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση ή στην καθημερινή μας ζωή. Μπορεί ακόμα να αντικατοπτρίζει μια εμμονή που έχουμε με μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο, ή αντίθετα, την προσπάθειά μας να τα αποφύγουμε.

    Για όσους τα επαναλαμβανόμενα όνειρα αποτελούν πηγή δυσφορίας και υποδεικνύουν την ύπαρξη ζητημάτων που αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την ημέρα, η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απαραίτητη, σημειώνει η Δρ Freedman. Ένα ημερολόγιο ονείρων μπορεί να βοηθήσει επίσης στον έλεγχο της συχνότητας και τη μελέτη των λεπτομερειών τους, προκειμένου να ανακαλύψουμε πιθανούς λόγους που τα προκαλούν. Τέλος, η φαντασία μας μπορεί να είναι ένας σύμμαχος. Αν ένα δυσάρεστο όνειρο μας απασχολεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη κατάληξη, ώστε να επιστρέψουμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα