4 Ιουλίου 2024

    Γιατί η σκορδαλιά συνδέθηκε με τον μπακαλιάρο. Πώς την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και πώς την έτρωγαν στο Βυζάντιο

    Καλά νέα για τους λάτρεις της σκορδαλιάς και του μπακαλιάρου! Σε αυτόθα ανακαλύψετε γιατί η σκορδαλιά συνδέεται ιδιαίτερα με τον μπακαλιάρο. Επιπλέον, θα μάθετε πώς την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και πώς απολάμβαναν αυτό το παραδοσιακό πιάτο στο Βυζάντιο.

    Το θαυματουργό σκόρδο
    Ξεκινώντας από το σκόρδο, ας επισημάνουμε ότι αυτό το φυτό έχει εκτιμηθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Στην αρχαιότητα, οι αρχαίοι Έλληνες το αναφέρουν ως “μυττωτό”, ενώ το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως “προσφάγι” και “ευλογημένο φυτό”. Οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι το σκόρδο είναι προσιτό και οικονομικό, ενώ παράλληλα διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τον πονόκοιλο, τον πονοκέφαλο και ακόμα και για το δάγκωμα από φίδι. Πιστεύεται ότι είναι ισχυρό αντικακοματικό και απωθητικό του κακού ματιού. Έτσι, το σκόρδο διαδόθηκε μεγάλης κλίμακας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

    Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά
    Στον ελλαδικό πολιτισμό, η σκορδαλιά συνδέεται άρρηκτα με τον μπακαλιάρο. Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου), όπου σπάμε τη νηστεία και τρώμε ψάρια, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως πρώτη επιλογή για το τραπέζι. Η επιλογή αυτή έγινε για λόγους ευκολίας και οικονομίας. Ο μπακαλιάρος ήταν προσιτός, διατηρούνταν εύκολα λόγω της παστώδους κατάστασής του και ήταν διαθέσιμος σε περιοχές που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι. Έτσι, ο μπακαλιάρος έγινε ο αγαπημένος ψαρονόμος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Ο τρόπος παρασκευής της σκορδαλιάς
    Η παραδοσιακή ελληνική σκορδαλιά φτιάχνεται από μία παχύρρευστη βάση πουρέ πατάτας ή βρεγμένου ψωμιού, τριμμένο σκόρδο και ελαιόλαδο. Συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό σε τηγανητά ψάρια, αλλά μπορεί επίσης να αλειφθεί σε ψωμί, πίτες ή λαχανικά. Σε άλλες χώρες της Μεσογείου υπάρχουν παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως το “ajo colorao” στη νότια Ισπανία με πουρέ πατάτας, σκόρδο, πιπεριές και ντομάτα, το “Aglio e Olio” στην Ιταλία με ζυμαρικά, σκόρδο και ελαιόλαδο, καθώς και τη σάλτσα “aioli” στην περιοχή της Προβηγκίας στη Γαλλία, που παρασκευάζεται με σκόρδο, ελαιόλαδο και κρόκους αυγών.

    Τώρα που γνωρίζετε γιατί η σκορδαλιά συνδέεται με τον μπακαλιάρο και πώς την απολαμβάνουν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη ουσία στην επόμενη φορά που θα απολαύσετε αυτήν την νόστιμη συνταγή!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα