4 Ιουλίου 2024

    “Γιατί μακροχρόνιο Covid: Νέα εξήγηση για τη διάρκεια και τις επιπλοκές της ασθένειας”

    Μια νέα μελέτη από επιστήμονες αποκαλύπτει μια νέα εξήγηση για ορισμένα περιστατικά μακροχρόνιου Covid, προτείνοντας ότι η μείωση των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου αυτής. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, αναφέρει ότι η μειωμένη σεροτονίνη προκαλείται από υπολείμματα του ιού που παραμένουν στο έντερο. Αυτή η εξήγηση μπορεί να επιφέρει νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες για τον μακροχρόνιο Covid.
    Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς νέων ερευνών που αποκαλύπτουν διακριτές βιολογικές αλλαγές στο σώμα των ασθενών με μακροχρόνιο Covid. Αυτές οι ερευνητικές προσπάθειες συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση αυτής της πάθησης, που παρουσιάζει ποικίλες μορφές και συχνά δεν ανιχνεύεται από τις συμβατικές διαγνωστικές μεθόδους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτές οι μελέτες θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, περιλαμβανομένων φαρμάκων που ενισχύουν τη σεροτονίνη, για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid.
    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξάντληση της σεροτονίνης οδηγεί σε προβλήματα μνήμης και άλλα νευρολογικά και γνωστικά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ασθενείς με μακροχρόνιο Covid. Με την ανακάλυψη αυτής της βιολογικής οδού, οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορούν να ενοποιήσουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του μακροχρόνιου Covid, όπως η παραμονή υπολειμμάτων του ιού, η φλεγμονή, η αυξημένη πήξη του αίματος και η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
    Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις καθώς η μελέτη δεν εξετάζει μεγάλο δείγμα ασθενών. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Επιπλέον, διάφορες μελέτες μακροχρόνιου Covid έχουν δείξει ότι όχι όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν εξάντληση σεροτονίνης, οπότε ίσως υπάρχουν διαφορετικοί υποτύποι της νόσου που παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα.
    Παρά ταύτα, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κλινική δοκιμή με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Prozac, το οποίο αυξάνει τη σεροτονίνη στον οργανισμό, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του μακροχρόνιου Covid. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η θεραπεία θα μπορέσει να αποκαταστήσει ορισμένα από τα πνευμονογαστρικά προβλήματα και να βελτιώσει τη μνήμη και την αντίληψη των ασθενών. Αυτή η δοκιμή είναι μόνο ένα από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες για το μακροχρόνιο Covid, αλλά αποτελεί πηγή ελπίδας για πολλούς πάσχοντες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα