7 Ιουλίου 2024

    Γονείς: Η αναγνώριση των απρόβλεπτων πτυχών

    Η ανατροφή των παιδιών είναι μια πρόκληση που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Το να ελέγχετε ένα παιδί δεν είναι εφικτό, αφού έχει την δική του προσωπικότητα και αναπτύσσει τον δικό του τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Εντούτοις, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν πτυχές της ζωής που δεν μπορείτε να ελέγξετε και ότι αποδέχεστε αυτήν την πραγματικότητα θα σας φέρει πιο κοντά στην επιθυμητή εικόνα ως γονείς. Η παντοτινή τέλειοτητα δεν είναι απαραίτητη, όμως είναι υποχρέωση σας να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για τα παιδιά σας. Αυτή η προσπάθεια είναι αυτή που ορίζει έναν εξαιρετικό γονέα. Τι θα πρέπει να θυμόμαστε όμως; “Οι συγκυρίες, τα γεγονότα της ζωής και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν δεν μας καθορίζουν, αλλά αποκαλύπτουν την πραγματική μας ουσία”.

    Δεν μπορείτε να επιβάλλετε τον έλεγχο σας στο παιδί
    Είναι προδήλως λανθασμένο να πιστεύετε ότι είστε υπεύθυνοι για τις ενέργειες του παιδιού σας. Η πρωταρχική σας ευθύνη είναι να το καθοδηγείτε, ώστε να μπορεί να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ωστόσο, δεν μπορείτε να πάρετε πλήρη έλεγχο επειδή το παιδί είναι ένα αυτόνομο όν. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσετε αυτήν την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίζετε τις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού σας. Δεν μπορείτε να προβλέψετε τη συμπεριφορά των παιδιών σας ούτε να τα αναγκάσετε να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, να τα διδάξετε και να τους παράσχετε πρότυπα καλής συμπεριφοράς που θα θελήσουν να ακολουθήσουν. Δεν πρέπει να τα καραδοκείτε, ώστε να μην λαμβάνουν ποτέ κακές αποφάσεις, αλλά μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπου μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα μαθήματα στην πράξη.

    Δεν μπορείτε να ελέγξετε την αλλαγή
    Η αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη και επίκειται. Όταν έχουμε παιδιά, οι πράγματα συνεχώς αλλάζουν. Μπορεί να είχατε προγραμματίσει μια μεγάλη εκδήλωση αλλά όταν ένα παιδί αρρωσταίνει, τα σχέδιά σας διαταράσσονται. Όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις για αυτά. Επιλέγουμε τα ρούχα, το σχολείο, τους φίλους, το φαγητό και τις ώρες ύπνου. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, ανακαλύπτουμε ότι αναπτύσσουν τις δικές τους απόψεις.

    Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας
    Μετά από κάποια ηλικία, δεν είναι δυνατόν να ελέγξετε τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του παιδιού σας. Δεν μπορείτε να επιβάλετε τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις κάθε φορά που τα οδηγείτε. Επιπλέον, δεν μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο προσπάθειας που καταβάλλουν ή το επίπεδο ενδιαφέροντος τους σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ομως, μπορείτε να διδάξετε το παιδί να αναλάβει την ευθύνη για τις αποφάσεις του όσον αφορά το χόμπι του. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να κατανοήσει ότι η απόδοσή του δεν επηρεάζει την δική σας ευτυχία. Όταν προσπαθείτε να διαμορφώσετε την εμπειρία του σε αυτό το χόμπι, όπως να τον πιέζετε να προχωρήσει σε μια πιο ανώτερη κατηγορία πριν είναι έτοιμο, μπορεί αντίθετα να έχει αρνητικές συνέπειες. Επιτρέψτε του να έχει τον έλεγχο, ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για την δραστηριότητα του.

    Στην ουσία, η ανατροφή των παιδιών προκαλεί πολλές προκλήσεις και υπάρχουν πτυχές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Καθώς γονείς, είναι σημαντικό να αποδεχθούμε αυτήν την πραγματικότητα και να επικεντρωθούμε στο να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας και να τα ενθαρρύνουμε να αναπτύξουν την δική τους αυτονομία και ευτυχία. Εξάλλου, οι γονείς αποκαλύπτουν την πραγματική προσωπικότητά τους μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτές και τον έλεγχο που τους δίνουν στα παιδιά τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα