7 Ιουλίου 2024

    Γυναικεία Ηγεσία: Η Επένδυση που Αλλάζει τον Κόσμο”

    Το UN Global Compact Network Greece πήρε μέρος με ενεργό τρόπο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα “Επενδύοντας στη Γυναικεία Ηγεσία” στις 4 Μαρτίου. Η συνεδρίαση αυτή αποτελεί αντανάκλαση της εστίασης που έχει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών στο ζήτημα της ισότητας των φύλων. Η ισότητα αποτελεί προτεραιότητα για το UN Global Compact Network Greece, καθώς αναγνωρίζεται ως ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που διαπερνά όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της γυναικείας ηγεσίας είναι απαραίτητη, ενώ έχει επίσης σημαντική αξία και από επιχειρηματικής άποψης, συνδέοντας την μακροπρόθεσμη απόδοση και παραγωγικότητα.

    Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, οι τομείς λήψης αποφάσεων εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έλλειψη ισότιμης συμμετοχής των γυναικών. Στη συνεδρίαση, η κ. Μαρία Αντωνίου Βασιλείου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και η κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τόνισαν τη σημασία του ζητήματος. Επίσης, η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, και άλλες γυναίκες με ηγετικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.

    Η κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece και Πρόεδρος και CEO των UNI-PHARMA & InterMed, τόνισε ότι το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν υπάρχει μόλις 72 χρόνια, και παράλληλα αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ που αποκάλυψε ότι περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων έχουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των διευθύνσεών τους. Η κ. Τσέτη επίσης επισήμανε τη σημασία της βελτίωσης των δεικτών για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στη διά βίου μάθηση, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και των βιοεπιστημών με καταρτισμένες επιστήμονες. Μόνο όταν δημιουργηθούν δίκαιες μισθολογικές αμοιβές και όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να φτάσουν στην κορυφή των επαγγελματικών τους σταθμών, μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα πιο ισότιμο εργασιακό και αξιοκρατικό περιβάλλον.

    Επίσης, η κ. Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου, Αντιπρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece και Επικεφαλής για θέματα Ισότητας Φύλων & Ειδική Σύμβουλος CEO και Πρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης του Δ.Σ. της MYTILINEOS, επισήμανε ότι η υιοθέτηση στρατηγικών που προωθούν τη γυναικεία ηγεσία και την ισότητα επιφέρει μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις και συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο ισότιμης κοινωνίας.

    Η κ. Ευτυχία Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος ΔΣ της QUEST Holdings, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι επιστήμες. Είναι σημαντικό να προωθήσουμε συνειδητά την ισότητα των ευκαιριών στις νεότερες γενιές και να ενισχύσουμε την καθοδήγηση και στήριξη των κοριτσιών που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καριέρα στις θετικές επιστήμες. Η γυναικεία ηγεσία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογία και τα STE(ι)M, προωθώντας την ανάπτυξη της κοινωνίας προς μια πιο δίκαιη και καινοτόμο κατεύθυνση.

    Το UN Global Compact Network Greece επικροτεί τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνεργάζονται για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Μέσω της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα συμπεριλαμβανομένο μέλλον και να ζήσουμε σε μια πιο ισότιμη κοινωνία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα