4 Ιουλίου 2024

    Δημιουργία Κέντρων Τραύματος: Ένα Νέο Βήμα για την Ασφάλεια στα Νοσοκομεία

    Προχωρά το σχέδιο για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα οποία θα παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων και τραυματίες από κάθε αιτία. Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για τη σύσταση και οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα Κέντρα Τραύματος θα προβλέπουν νέους χώρους Αναζωογόνησης σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και θα διαθέτουν σταθερό ή φορητό εξοπλισμό που θα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των ιατρικών πράξεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος Αναζωογόνησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών θα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρέχει ανεμπόδιστη είσοδο και έξοδο στο προσωπικό. Επιπλέον, ο χώρος θα οργανώνεται παραλληλόγραμμα με κατάλληλα εξοπλισμένο εξοπλισμό, προκειμένου να βελτιστοποιείται η εργονομία και η ταχύτητα των ιατρικών επεμβάσεων.

    Από τα 16 πρώτα Κέντρα Τραύματος που προβλέπονται, τα οκτώ έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση ανακαίνισης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, προχωρά η ανακαίνιση ή δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αναδιαμόρφωση έχει ήδη αποφασιστεί σε 47 νοσοκομεία, ενώ προβλέπεται και η μετεκπαίδευση ιατρών στη χειρουργική τραύματος με τη στήριξη του Ίδρυματος “Σταύρος Νιάρχος”.

    Ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει επισημάνει την σημασία της δημιουργίας Κέντρων Αναφοράς Τραύματος σε ολόκληρη τη χώρα. Μέσω του νέου νόμου, που είναι υπό σύνταξη, προβλέπεται η θεσμοθέτηση αυτών των κέντρων, που θα βελτιώσουν τη φροντίδα και την επιβίωση των τραυματιών. Παράλληλα, η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία 6-7 βάσεων ελικοπτέρων διάσωσης για την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

    Η πρόταση νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η διαδικασία για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Αυτό αποτελεί ένα νέο βήμα για την ασφάλεια των νοσοκομείων και την προστασία των ασθενών, που θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραυματισμών και την αύξηση της επιβίωσης σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα