2 Ιουλίου 2024

    Διατηρώντας τον νου μας ακέραιο και γνωστός ο κίνδυνος

    Η μνήμη αποτελεί μια απαραίτητη λειτουργία του εγκεφάλου που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επηρεαστεί με αρνητικό τρόπο, επιδρώντας και στην ποιότητα της ζωής μας. Παρόλο που ορισμένες από τις συνέπειες που προκαλεί ο χρόνος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να καθυστερήσουμε αυτήν τη διαδικασία και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως η άνοια.

    Μια νέα έρευνα προτείνει

    Μια νέα έρευνα, που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Νευρολογικών Διαταραχών στο Πεκίνο, αποκαλύπτει ότι ένας συνδυασμός θετικών και υγιεινών συνηθειών μπορεί να αποβεί για τη μνήμη μας και να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης. Η μελέτη περιλάμβανε 29.000 ενήλικες άνω των 60 ετών χωρίς προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.

    Αρχικά, οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργία της μνήμης και ελέγχθηκε ένα συγκεκριμένο γονίδιο (APOE) που σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια, τα άτομα αξιολογήθηκαν για τις εξής θετικές συνήθειες του υγιεινού τρόπου ζωής: υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, ενεργή κοινωνική ζωή, δραστηριότητες που προάγουν την γνωστική λειτουργία, αποφυγή του καπνίσματος και αποφυγή του αλκοόλ.

    Η επίδραση των υγιεινών συνηθειών

    Τα άτομα που ακολουθούσαν 4 έως 6 από τις παραπάνω συνήθειες εμφάνισαν μια σχεδόν 90% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με αυτά που ακολουθούσαν λιγότερες συνήθειες. Ειδικότερα, η υγιεινή διατροφή είχε την ισχυρότερη επίδραση, ακολουθούμενη από τις δραστηριότητες που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και την άσκηση.

    Η έρευνα επίσης ανέδειξε ότι τα άτομα που είχαν το γονίδιο APOE και ακολουθούσαν υγιεινές συνήθειες, παρουσίασαν μικρότερο ρυθμό μείωσης της μνήμης σε σύγκριση με αυτά που είχαν το γονίδιο αλλά δεν ακολουθούσαν υγιεινές επιλογές.

    Η σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής

    Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σούζαν Μίτσελ, τόνισε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να στηρίξει τη μνήμη μας και να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης. Όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες υιοθετούμε, τόσο καλύτερα για την υγεία μας και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

    Συμπερασματικά, η διατήρηση της μνήμης μας απαιτεί την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, η γνώση, η κοινωνικοποίηση και η αποφυγή των επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας και στο προσδόκιμο ζωής μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα