4 Ιουλίου 2024

    Διατροφή: Ποια τρόφιμα δεν μας κρατούν χορτάτους;

    Τελικά, όχι όλα τα τρόφιμα μας κρατούν χορτασμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια από αυτά μάλιστα μπορούν να ενεργήσουν απογοητευτικά, καθιστώντας μας ακόμα πεινασμένους μετά την κατανάλωσή τους. Μερικές φορές, αυτά τα τρόφιμα μας πείθουν να καταναλώσουμε άλλα προϊόντα για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας. Εάν θέλετε να βάλετε ένα τέλος σε αυτήν την αδικαιολόγητη πείνα, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα. Παρουσιάζουμε τα τέσσερα πιο επιλήψιμα τρόφιμα που μπορούν να μας αφήσουν πεινασμένους.

    1. Τ’ αφράτα bagels και κρουασάν

    Τα bagels και τα κρουασάν είναι λαχταριστά, αλλά δυστυχώς πείθουν τον οργανισμό μας να πεινάει ακόμα περισσότερο. Αυτές οι λιχουδιές περιέχουν απλούς υδατάνθρακες που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο πεινασμένοι. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Nutrition Research” ανέφερε ότι άτομα που κατανάλωσαν ένα bagel αισθάνθηκαν πιο πεινασμένοι και κατέληξαν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την πείνα σας, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα bagels και τα κρουασάν.

    2. Τα αλμυρά τσιπς

    Μια μικρή μερίδα αλμυρών τσιπς συχνά δεν μας καλύπτει. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προσθήκη αλατιού. Το αλάτι αυξάνει την ευχαρίστηση και την όρεξη μας για αλμυρά φαγητά. Αυτή η αδυναμία μπορεί να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο που συνδέει πείνα και κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας και έλλειψη φυτικών ινών. Για να αποφύγετε αυτήν την πείνα, θα πρέπει να αποφεύγετε τα αλμυρά τσιπς ή να επιλέξετε υγιεινότερες εναλλακτικές.

    3. Το λευκό ψωμί

    Το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά μπορεί να μας γεμίσουν μέχρι να τα φάμε, αλλά η ακατέργαστη μορφή τους δεν προσφέρει θρεπτικές ουσίες που να μας κρατούν χορτασμένους. Αν προτιμάτε ένα σάντουιτς με λευκό ψωμί, τότε συνιστάται να το συνδυάσετε με μία πηγή πρωτεΐνης και λίγη τυρί με χαμηλά λιπαρά. Επίσης, προσθέστε λίγες φυτικές ίνες από λαχανικά όπως ρόκα ή πιπεριές για να νιώσετε πιο χορτασμένοι. Για ακόμα μεγαλύτερη υγεία, προτιμήστε μαύρο ψωμί.

    4. Τις τηγανιτές πατάτες

    Ενώ οι πατάτες μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους, αυτό δεν ισχύει όταν τις τηγανίζουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κορεσμός δεν είναι τόσο διαρκής και η πείνα επιστρέφει γρήγορα. Επιπλέον, οι τηγανιτές πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι, πράγμα που δεν είναι καλό για την υγεία μας. Για υγιεινότερη επιλογή, προτιμήστε τις ψητές ή βραστές πατάτες για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να πυροδοτήσει την έντονη επιθυμία για τηγανητά φαγητά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα