4 Ιουλίου 2024

    Διεθνής Συμφωνία COP28: Ο Πλανήτης σε Μετάβαση από τα Ορυκτά Καύσιμα”

    αναγράφει:
    Η διεθνής διάσκεψη COP28 που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι, παρουσίασε σήμερα μία ζωτικής σημασίας συμφωνία για τη «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τις χώρες όλου του κόσμου. Ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, καλωσόρισε τη συμφωνία ως ένα «ιστορικό επίτευγμα για την κλιματική δράση», αλλά κριτικές απόδοκιμάζουν τα «παραθυράκια» που περιέχονται στο τελικό κείμενο.

    Οι συμφωνίες της COP28 αναφέρονται στην ανάγκη για «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα, αποφεύγοντας την έκφραση «σταδιακή κατάργηση» που είχε προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των χωρών. Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ υπογράμμισε ότι «έχουμε τοποθετήσει ένα πλήρες και ισορροπημένο σχέδιο δράσης για να διατηρήσουμε την παγκόσμια θερμοκρασία κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτή είναι μια συμφωνία που αντιπροσωπεύει τη συναίνεση των ΗΑΕ και αναπτύσσει την παγκόσμια δράση για το κλίμα». Παρά ταύτα, πολλοί υποστηρίζουν ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για μια δίκαιη μετάβαση. Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών επισημαίνει ότι «το κείμενο δεν παρέχει την απαιτούμενη ισορροπία για την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης, είναι βήμα προς βήμα και όχι μετασχηματιστικό».

    Όπως δηλώνει ο διευθυντής στον τομέα ενεργειακής δικαιοσύνης του Κέντρου Βιολογικής Ποικιλότητας, Jean Su, «αν και η πρόοδος αυτής της συμφωνίας αποτελεί γενική επιτυχία, υπάρχουν σοβαρές ατέλειες στο κείμενο». Ήταν αναγκαίο να σταλεί ένα παγκόσμιο μήνυμα για την αντιμετώπιση των ορυκτών καυσίμων, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια που ασχολούνται επίσημα με αυτό το θέμα. Ωστόσο, τα παραθυράκια που επιτρέπουν τη συνέχιση της επέκτασης των ορυκτών καυσίμων είναι επικίνδυνα. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως στην επιτροπή στον υπό τίτλο των μεταβατικών καυσίμων, που περιλαμβάνει και το φυσικό αέριο που εκπέμπει ρύπους CO2.

    Πηγή: Βase on BBC / Guardian
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα