7 Ιουλίου 2024

    Δυσοσμία του στόματος: Ποια είναι τα αίτια και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

    Η δυσοσμία του στόματος αρχίζει από την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο στόμα και επιδεινώνεται όταν δεν λαμβάνουμε τη σωστή φροντίδα. Η ξηροστομία, η έλλειψη σάλιου, είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της δυσοσμίας. Για αυτόν τον λόγο, η δυσοσμία του στόματος το πρωί είναι μια κατάσταση που συνήθως χαρακτηρίζεται ως «φυσιολογική».
    Συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας επωφελούνται από το γεγονός ότι η παραγωγή σάλιου επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Καθώς το σάλιο βοηθά στο να καθαρίζουμε το στόμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αναπνοή μας μπορεί να έχει άσχημη μυρωδιά μέχρι να βουρτσίσουμε τα δόντια το πρωί.
    Εκτός όμως από αυτή την κακοσμία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για το εν λόγω πρόβλημα.

    Τι μπορεί να προκαλεί τη δυσοσμία του στόματος;
    Η πείνα

    Η παράλειψη γευμάτων είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μην έχετε τη φρέσκια αναπνοή που επιθυμείτε. Αυτό συμβαίνει και πάλι εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής σάλιου που συμβαίνει όταν πεινάμε.
    Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος

    Η δυσοσμία μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σύμφωνα με μελέτη, το 60% των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο παρουσίασαν οδοντικά προβλήματα λόγω της εκτεθειμένης επιφάνειας των δοντιών στα οξέα του στομάχου, γεγονός που συνδέεται και με τη δυσοσμία του στόματος.
    Το κάπνισμα

    Το κάπνισμα μειώνει την έκκριση σάλιου και τροποποιεί την ποιότητά του. Ως αποτέλεσμα, τα ένζυμα και τα αντισώματα του αδυνατούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια στο στόμα μας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και δυσοσμία, σύμφωνα με έρευνα.
    Η κατανάλωση αλκοόλ

    Το αλκοόλ μπορεί να κάνει την ενοχλητική μυρωδιά της αναπνοής πιο διαρκή. Μια έρευνα αποκάλυψε υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τη δυσοσμία.
    Η παράμεληση της οδοντικής υγιεινής

    Η καλή στοματική υγεία απαιτεί το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση νήματος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ίσως να μην κάνετε κάτι σωστά;
    Το πικάντικο και το γλυκό φαγητό

    Αν σας αρέσουν τα πικάντικα και τα γλυκά φαγητά, τότε βρήκαμε τον ένοχο για τη δυσοσμία. Παρόλο που η μυρωδιά αυτών των συστατικών συνήθως δεν παραμένει στο στόμα για ώρες, μπορεί να επιστρέψει μετά την πέψη μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, καθώς έχει συνδεθεί με τη δυσοσμία.
    Άλλοι πιθανοί λόγοι για τη δυσοσμία

    – Φθορές στα δόντια, παθήσεις των ούλων (π.χ. ουλίτιδα), ορθοδοντικές συσκευές ή μολύνσεις στην εν λόγω περιοχή.
    – Υγειονομικά ζητήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
    – Ξηροστομία λόγω αφυδάτωσης ή ασθένειας.
    – Κάποια φαρμακευτική αγωγή.

    Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του στόματος;

    – Να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά.
    – Να καθαρίζετε μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρείτε τα υπολείμματα των τροφών.
    – Να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα ή μια ξύστρα γλώσσας για να απομακρύνετε τα βακτήρια.
    – Να αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα σας.
    – Να προσέχετε την οδοντική σας υγεία και να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτική φροντίδα.
    – Να μασάτε τσίχλα ή μαϊντανό μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις.
    – Να αποφεύγετε τρόφιμα και ποτά με πολλή ζάχαρη και μεγάλες ποσότητες πικάντικων φαγητών που μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας.
    – Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που μπορεί να αφυδατώσουν και να βλάψουν την υγεία σας.
    – Να κόψετε το κάπνισμα.
    – Να πίνετε αρκετό νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα