4 Ιουλίου 2024

    Ελλάδα: Η αναμνηστική θέση στην ΕΕ σε θανάτους από λοιμώξεις – Ένα νέο σχέδιο για τα αντιβιοτικά

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θλιβερή πρωτιά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων από λοιμώξεις, συνεπεία της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση αυτής της αυξητικής τάσης παίρνουν ένα νέο σχήμα. Ξεκινά ένα μεγάλο σχέδιο χαρτογράφησης των ανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, και συγχρόνως σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο για τη χρήση των αντιβιοτικών, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα.

    Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις λοιμώξεις ανθεκτικών μικροβίων, το οποίο αντικατοπτρίζεται σε αυξημένο αριθμό θανάτων. Το ακριβές κόστος αυτής της μικροβιακής αντοχής δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένων στατιστικών, αλλά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.100 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω ανθεκτικών μικροβίων στη χώρα. Αυτό την τοποθετεί στην αρνητική πρώτη θέση στην ΕΕ, ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων. Εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα στο μέλλον, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και ο αριθμός των θανάτων να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

    Με γνώμονα τις δραματικές διαστάσεις αυτού του προβλήματος, οι ηγέτες του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και επιστημονικούς εμπειρογνώμονες, εργάζονται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του. Μια από τις κύριες προτεραιότητες είναι η πλήρης χαρτογράφηση των ανθεκτικών μικροβίων σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς και σε κλινικές και τμήματα αυτών. Έχει σημασία να γνωρίζουμε τον πληθυσμό των μικροβίων που επηρεάζουν τους ασθενείς, καθώς και άλλα στοιχεία, όπως η ταχύτητα και η εξέλιξη των λοιμώξεων, προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως το πρόβλημα.

    Μια από τις ανησυχητικές παρατηρήσεις είναι ότι οι ασθενείς εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με μικροβιακούς φορείς από άλλες κλινικές ή τμήματα του νοσοκομείου. Εκτός από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία, η μικροβιακή αντοχή συνδέεται και με την ανεύθυνη και καταχρηστική χρήση αντιβιοτικών στην κοινότητα. Πολλοί ασθενείς με ελαφριά ή μέτρια συμπτώματα της COVID-19 λαμβάνουν προληπτικά αντιβιοτικά για την περίπτωση που εμφανίσουν βακτηριακές λοιμώξεις. Σε σχέση με τη χρήση αντιβιοτικών στην κοινότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του 2020.

    Με βάση αυτήν τη χαρτογράφηση, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εργάζονται για την ενημέρωση του πρωτοκόλλου χορήγησης αντιβιοτικών και των όρων για την συνταγογράφησή τους, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία. Επιπλέον, αναφέρουν περισσότερες ευθύνες στις Επιτροπές Λοιμώξεων στο εθνικό σύστημα υγείας για την επιτήρηση της χρήσης αντιβιοτικών σε ασθενείς που νοσηλεύονται.

    Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με τις λοιμώξεις ανθεκτικών μικροβίων. Με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων από λοιμώξεις. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας: μια υγιή και ασφαλή κοινότητα για όλους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα