7 Ιουλίου 2024

    Ελλάδα: Πρωτοβουλία για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα”

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα εξετάζει τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά πρώτης ανάγκης αγαθών στη Γάζα. Η Ελλάδα έχει επισημάνει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και διεξάγει συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός διεθνούς ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα. Ο Μακρόν, ο οποίος έχει τονίσει την ανάγκη για πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε ότι ετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την Κύπρο να χρησιμεύει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

    Την Πέμπτη, το πλωτό νοσοκομείο “Tonnerre” του γαλλικού πολεμικού ναυτικού αναχώρησε από την Τουλόν με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας, με σκοπό να συνδράμει στη στήριξη των νοσοκομείων της Γάζας για την περίθαλψη των τραυματιών. Η Κύπρος έχει σπεύσει να διοργανώσει ομάδες από 19 κράτη, οι οποίες ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και του απεγκλωβισμού από το Ισραήλ και το Λίβανο. Οι ομάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί σε συντονιστικά κέντρα στη Λάρνακα και στην Πάφο και είναι σε στενή επαφή με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους που αποφασίζουν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

    Η Ελλάδα επίσης επιδιώκει την οργάνωση ανθρωπιστικής στήριξης στην ξηρά, σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο. Προς τον σκοπό αυτό, η συνεργασία με την Κύπρο είναι σημαντική, καθώς η χώρα αυτή είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος και μπορεί να διευκολύνει τη μεταφορά τραυματιών και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

    Πηγή:
    – David Soiza (@SoizaDavid) October 28, 2023, “Πόλεμος στο Ισραήλ – Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα”
    – BBC News (World) (@BBCWorld) October 26, 2023, “The Tonnerre: Why Macron is sending the ship to Gaza”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα