7 Ιουλίου 2024

    Εμβολιασμοί Covid-19 στα φαρμακεία: Νέος τρόπος προσέγγισης και προκλήσεις

    Ο τίτλος στην αρχή τουυ: Εμβολιασμοί Covid-19: Ο ρόλος των φαρμακείων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

    Τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στην πληθυσμό. Παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει ξεχαστεί προς το παρόν, δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα εμφανιστεί το επόμενο κύμα της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό μέσω των φαρμακείων έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους φαρμακοποιούς να συμμετέχουν ενεργά και θετικά σε αυτήν την προσπάθεια.

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών έχει γίνει γνωστός εδώ και μερικούς μήνες, με το Υπουργείο Υγείας να επιδιώκει την ανοίξη νέων εμβολιαστικών κέντρων. Οι φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η ηγεσία του Υπουργείου έχει ήδη απευθύνει αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εκτέλεσης του εμβολίου στα φαρμακεία μετά από ιατρική συνταγή.

    Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν τη δυνατότητα εμβολιασμού κατά του Covid-19 και χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη διευκόλυνση για τους πολίτες και ανταποκρίνεται στο πρότυπο των αντιγριπικών εμβολιασμών. Ωστόσο, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα φαρμακεία της Ελλάδας απαιτούσαν ιατρική συνταγή. Τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί, ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν εμβόλια και χωρίς ιατρική συνταγή, συνολικά περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό, αλλά απαιτείται συντονισμός και παραμετροποίηση της υπάρχουσας πλατφόρμας καταχώρησης των εμβολίων.

    Ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι το πώς θα προγραμματίζονται τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία. Μια πιθανή λύση είναι οι φαρμακοποιοί να οργανώνουν γκρούπ από έξι πολίτες για τη λήψη της ιατρικής συνταγής και την πραγματοποίηση του εμβολίου στα φαρμακεία. Επίσης, η αλυσίδα διανομής των νέων εμβολίων απαιτεί συντονισμό και οργάνωση για την κατάλληλη αποθήκευση και διανομή τους σε ψυγεία με συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

    Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 στα φαρμακεία αναμένεται να είναι εφικτός, συμβάλλοντας στον γενικό στόχο της ανοσοποίησης του πληθυσμού. Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κορωνοϊό, θα είναι απαραίτητος ο ετήσιος εμβολιασμός για τους ευάλωτους πληθυσμούς, με τους ηλικιωμένους να έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης στην εμβολιαστική τους ρουτίνα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Μαρτίου. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή είναι μια περίοδος χαμηλού εμβολιαστικού ρυθμού και η προτεραιότητα είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων. Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον αγώνα για την ελάφρυνση της πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας, παρέχοντας κρίσιμες υπηρεσίες φροντίδας υγείας στην κοινότητα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα