7 Ιουλίου 2024

    Ενίσχυση του ΕΣΥ: Το πρόβλημα των αναμονών στη Βόρεια Ελλάδα”

    Σθα εξετάσουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά τις αναμονές για χειρουργείο. Τα δύο πρωτεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που οδηγεί σε καθυστερήσεις άνω των 12 μηνών.

    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» λειτουργούν μόνο πέντε από τις 12 χειρουργικές αίθουσες, ενώ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» μόνο τέσσερις από τις 12. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση απογευματινών χειρουργείων, παρά τη νέα δυνατότητα που δίνεται στο ΕΣΥ. Ακόμα και αν υπήρχε επαρκής αριθμός αναισθησιολόγων, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού εμποδίζει τη λειτουργία των χειρουργικών αίθουσων.

    Σύμφωνα με ανάλυση του υπουργείου Υγείας, από τους 26.221 πολίτες που αναμένουν χρόνο άνω των 12 μηνών για χειρουργείο, το 53% βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να καταγράφουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Επιπλέον, περίπου 6.500 πολίτες βρίσκονται στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, αντιστοιχώντας στο 25% των περιστατικών με μεγάλη αναμονή. Στην Κεντρική Ελλάδα η αναμονή για περισσότερο από 12 μήνες αφορά μόνο 262 περιστατικά.

    Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, το υπουργείο Υγείας προσφέρει τη δυνατότητα σε 50.000 πολίτες που περιμένουν αρκετούς μήνες για χειρουργείο να πραγματοποιήσουν την επέμβαση τους απόγευμα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αυτή η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να δώσει ώθηση στο νέο σύστημα χειρουργείων. Επιπλέον, προβλέπεται η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές κ.α.) και η ενίσχυση όλων των νοσοκομείων της χώρας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει περισσότερες από 6.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων στο ΕΣΥ.

    Η κρίση των αναμονών για χειρουργείο στη Βόρεια Ελλάδα απαιτεί άμεση δράση και ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας. Με τη σωστή στρατηγική και την αντίστοιχη χρηματοδότηση, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και να δώσουμε στους πολίτες τη θεραπεία που χρειάζονται χωρίς καθυστέρηση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα