4 Ιουλίου 2024

    ΕΟΠΥΥ: Εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για κυστική ίνωση και στους άνδρες

    Αποκαλύπτοντας την αλήθεια: Οι εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για κυστική ίνωση διατίθενται και σε άνδρες

    Ένα νέο δημοσίευμα αναδεικνύει τη σημαντική συνεισφορά του ΕΟΠΥΥ στην παροχή εξετάσεων γονιδιακού ελέγχου για κυστική ίνωση και στους άνδρες. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την παραπλανητική ανάρτηση του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη στα social media.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο βουλευτής κ. Πολάκης παρέπεμπε σε παραπλανητικές πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι οι εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για κυστική ίνωση δεν συνταγογραφούνται σε άνδρες. Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει ότι η συνταγογράφηση αυτής της εξέτασης επιτρέπεται για άνδρες, μέσα στο πλαίσιο του Προγεννητικού Ελέγχου.

    Επίσης, η συνταγογράφηση αυτής της εξέτασης μπορεί να γίνει και για τους φορείς της νόσου, ανεξάρτητα από το φύλο, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το παραπεμπτικό που αναρτήθηκε από τον βουλευτή κ. Πολάκη περιείχε λανθασμένη διάγνωση, καθώς προοριζόταν για πατέρα-εμβρύο με υποψία για κυστική ίνωση.

    Ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στην υποστήριξη των ασθενών με κυστική ίνωση, που αντιμετωπίζουν διαρκείς νοσηλείες και ζουν με τη δυσκολία της καθημερινότητας τους, καθώς και την αγωνία για μεταμόσχευση. Γι’ αυτό το λόγο, ο οργανισμός έχει επιδιώξει την έγκαιρη πρόληψη της νόσου μέσω του διαγνωστικού ελέγχου για τα ζευγάρια.

    Ωστόσο, ο βουλευτής κ. Πολάκης φαίνεται να παραπληροφορεί και να συκοφαντεί μέσω των αναρτήσεών του, επιλέγοντας να αφαιρέσει αργότερα τις φωτογραφίες που είχε ανεβάσει. Ο ΕΟΠΥΥ εφιστά επίσης την προσοχή του κ. Πολάκη στο γεγονός ότι η εξέταση αυτή κοστολογήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρμόδιου υπουργού και υπογράφηκε από αυτόν.

    Τέλος, η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι η τρέχουσα διοίκηση έχει ήδη εγκρίνει το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του οργανισμού, προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις και να διορίσει τα νέα διοικητικά στελέχη. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπηρετεί την υγεία των ασφαλισμένων με αξιοκρατία και απόλυτη διαφάνεια, για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή στήριξη.

    Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της ανάρτησης του κ. Πολάκη και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους ιατρούς και τους πολίτες. Η ανάρτηση αυτή είναι απρεπής και αντίθετη προς την επαγγελματική δεοντολογία ενός ιατρού και βουλευτή. Είναι καιρός ο κ. Πολάκης να αναλογιστεί τις πράξεις του και να αναπτύξει αυτοκριτική, αντί να επιλέγει να παραπλανεί και να συκοφαντεί.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα