6 Ιουλίου 2024

    ΕΟΠΥΥ – Νέα μέτρα για την συνταγογράφηση εξετάσεων- Αποκατάσταση της διαφάνειας για την αποζημίωση

    Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την καταχρηστική συνταγογράφηση εξετάσεων, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ έχουν λάβει μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρακτικής αυτής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τέθηκε σε ισχύ η υπουργική απόφαση που προβλέπει μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων.

    Η απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει ότι για τον ίδιο ασφαλισμένο, η συνταγογράφηση και εκτέλεση μιας εξέτασης επιτρέπεται μόνο μία φορά εντός 20 ημερών. Επίσης, για ορισμένες εξετάσεις, το χρονικό διάστημα αυτό είναι ακόμα πιο περιορισμένο. Τα νέα μέτρα έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και συμβάλλουν στον περιορισμό των δαπανών των εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έλεγχο των εξετάσεων.

    Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι έχει ως στόχο την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση της καταχρηστικής συνταγογράφησης που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για την υγεία τους. Ο οργανισμός διασφαλίζει ότι θα αποζημιώνονται μόνο οι απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία των ασφαλισμένων και συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για ορισμένες εξετάσεις υπάρχουν περιορισμοί στο χρονικό διάστημα μεταξύ των επαναλήψεων. Για παράδειγμα, η συνταγογράφηση και εκτέλεση γενικής αίματος ή άλλων εξετάσεων γίνεται μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. Επίσης, για άλλες εξετάσεις το χρονικό διάστημα είναι εξήντα ή ενενήντα ημέρες ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης.

    Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συνταγογράφηση πέρα από αυτά τα χρονικά διαστήματα απαιτεί παραπεμπτικό, το οποίο έχει την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιώτη Πάροχο». Το παραπεμπτικό αυτό δίνει τη δυνατότητα για εκτέλεση της εξέτασης μόνο σε δημόσια δομή, εξασφαλίζοντας έτσι την αποφυγή καταχρήσεων.

    Με αυτά τα μέτρα, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στο σύστημα αποζημίωσης και να διασφαλίσει ότι θα αποζημιώνονται μόνο οι απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία των ασφαλισμένων. Αυτή η προσπάθεια συμβάλλει επίσης στην οικονομική αποφόρτιση των δικαιούχων και των φορέων υγείας.

    Συνολικά, αυτά τα νέα μέτρα αποτελούν μια προσπάθεια για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την αποκατάσταση της διαφάνειας σε αυτόν τον τομέα. Είναι σημαντικό οι ασφαλισμένοι να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας με υπευθυνότητα και σκοπό την ιδιότητα τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα