7 Ιουλίου 2024

    Επέκταση της πρωτοβουλίας της κατ’ οίκον νοσηλείας σε παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη

    Η θεραπεία στο σπίτι για τους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο προσβάσιμη, καθώς επεκτείνεται σε παιδιά και φθάνει μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Η δυνατότητα αυτή, γνωστή ως Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ), έχει ήδη υλοποιηθεί στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» μέσω του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», και τώρα επεκτείνεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

    Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο προσφέρει ήδη κατ’ οίκον φροντίδα σε πάνω από 300 παιδιά με σοβαρές νόσους, όπως κυστική ίνωση, εγκεφαλική παράλυση και μυοπάθειες, εδώ και δέκα χρόνια. Πλέον, με τη δημιουργία της ΝΟΣΠΙ, θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για να προσφέρονται θεραπείες στο σπίτι με ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό. Η καθ’ οίκον νοσηλεία αποτελεί ανακούφιση για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και συμβάλλει στην αποδέσμευση κλινών των νοσοκομείων.

    Το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ θα χρηματοδοτηθεί με 14 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα εξυπηρετεί συνολικά 100-120 άτομα ανά κέντρο αναφοράς. Επιπλέον, 800-850 ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν ανοσοθεραπεία στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά υποέργα και έχει ως στόχο την επέκτασή του σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

    Η κατ’ οίκον νοσηλεία έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς. Με τη θεραπεία στο σπίτι, οι ασθενείς εξοικονομούν περίπου 550 ευρώ ετησίως από τις μετακινήσεις για νοσηλευτική περίθαλψη. Επιπλέον, αποφεύγονται έξοδα που σχετίζονται με τα τεστ κορωνοϊού που απαιτούνται για την παραμονή στο νοσοκομείο, και οι φροντιστές που συνοδεύουν τους ασθενείς εξοικονομούν 220 εργατοώρες.

    Ο στόχος της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι να παρέχει μια ασθενοκεντρική προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μέσω της κατ’ οίκον νοσηλείας, οι ασθενείς αποκτούν την αίσθηση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας στην καθημερινή τους ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα