4 Ιουλίου 2024

    Επιβεβαιώνεται ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό – Μια έκπληξη που πρέπει να γνωρίζετε

    Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επιβαρύνουν σοβαρά όχι μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και την καρδιά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, στο περιοδικό Journal of the American Heart Association. Συγκεκριμένα, αυτές οι δύο καταστάσεις συνδέονται με αύξηση 29% στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 32% στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από αυτά τα νοσήματα. Όμως, ένα ακόμα ανησυχητικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τις παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος των ατόμων που απομονώνονται κοινωνικά ή νιώθουν μοναξιά. Οι επιστήμονες δεν εκπλήσσονται από αυτά τα αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει την αρνητική σχέση ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και την υγεία. Η καθηγήτρια Crystal Wiley Cené, η οποία είναι και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας καθώς και καθηγήτρια κλινικής ιατρικής και επικεφαλής για την ισότητα στην υγεία, τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, επισημαίνει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι προβληματικές για τη δημόσια υγεία, καθώς αυτές οι καταστάσεις είναι διάχυτες παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, λόγω συνταξιοδότησης ή χηρείας, με ποσοστό προσέγγισης μεταξύ 22% έως 47%. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο αφορά πλέον και τους νεότερους ενήλικες. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι η Γενιά Ζ (η σημερινή ηλικίας 18-22 ετών) θεωρείται η πιο μοναχική γενιά. Ένας μεγάλος ρόλος σε αυτό το φαινόμενο δίνεται στην έντονη χρήση των κοινωνικών μέσων, η οποία συχνά μειώνει τη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες. Φυσικά, η πανδημία έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ιδίως για τους νέους ενήλικες, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους οικονομικά αδύναμους, καθώς η απομόνωση ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην υγεία της καρδιάς.

    Σε αυτήν τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε προηγούμενες έρευνες που είχαν δημοσιευθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2021, σχετικά με την κοινωνική απομόνωση. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους καταδεικνύουν τα εξής: Για τους ασθενείς με καρδιοπάθειες που βρίσκονταν κοινωνικά απομονωμένοι:
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα