13 Ιουλίου 2024

    Εργασία: Πότε μας θέτει σε κίνδυνο κατάθλιψης;

    Η ανισόρροπη σχέση μεταξύ προσπάθειας και ανταμοιβής στην εργασία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ψυχολογική μας κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνες, όταν νιώθουμε ότι δεν ανταμείβονται επαρκώς οι προσπάθειές μας, αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη ανάγκη για δικαιοσύνη και την αποφυγή της εκμετάλλευσης.

    Η θεωρία της ισότητας έχει αναδείξει τη σημασία των δίκαιων ανταμοιβών στον έργανο της επίτευξης κίνητρου. Όταν νιώθουμε ότι η ανταμοιβή μας δεν είναι δίκαιη σε σχέση με την προσφορά μας, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξουμε συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης και κατάθλιψης.

    Για να αναλάβουμε δράση, πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε προσεκτικά την κατάσταση. Πρέπει να εξετάσουμε αν αισθανόμαστε υποτιμημένοι από την εταιρεία, την ομάδα μας ή τον διευθυντή μας. Σκεφτόμενοι πέρα από τον μισθό, πρέπει να εξετάσουμε τις άυλες ανταμοιβές που παίρνουμε από την εργασία μας. Ίσως να έχουμε πολλές ευκαιρίες για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη, έναν αξιόλογο διευθυντή ή ευέλικτο ωράριο.

    Αν διαπιστώσουμε ότι οι ανταμοιβές μας δεν είναι δίκαιες, πρέπει να αναλάβουμε δράση. Μπορούμε να συζητήσουμε με τον διευθυντή μας, είτε απευθείας είτε μέσω ενός οργανωμένου καναλιού επικοινωνίας, για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και τις απαιτήσεις μας. Είναι σημαντικό να είμαστε συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί στις απαιτήσεις μας.

    Εάν παρά τις προσπάθειές μας δεν δούμε βελτίωση στην κατάσταση, πρέπει να σκεφτούμε την αναζήτηση άλλων ευκαιριών. Μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες θέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες μας.

    Τέλος, πρέπει να μάθουμε να σταματήσουμε να δίνουμε όλα μας τα ψυχοκορεσμένα σε αυτήν την εξαντλητική αγωνία για αναγνώριση. Πρέπει να προσέξουμε την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τον προσωπικό μας χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την συναισθηματική εξάντληση και τον κίνδυνο κατάθλιψης.

    Στην τελική ανάλυση, η εργασία μας είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής μας, και αξίζουμε να αναγνωριστούμε και να ανταμειφθούμε δίκαια για τις προσπάθειές μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα