2 Ιουλίου 2024

    ΕΣΥ: Τι θα φέρει το 2024 στις αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών

    Μεγαλύτερες αμοιβές και κίνητρα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) φέρνει το 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Μέτρα όπως οι αυξήσεις στις αποζημιώσεις των εφημεριών για τους γιατρούς και οι αυξήσεις στις απολαβές των νοσηλευτών ανακοινώθηκαν ήδη, ενώ επιπλέον προσελκυστικά μέτρα θα ληφθούν για την πλήρωση θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές και δύσκολες ειδικότητες. Παράλληλα, προχωρούν παρεμβάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, όπως η μείωση των αναμονών για τακτικά χειρουργεία.

    Ο προϋπολογισμός του 2024 για την Υγεία αυξήθηκε κατά 897 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 486 εκατομμύρια ευρώ ή 13,3%, για τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το σύστημα Κεντρικών Προμηθειών της ΕΚΑΠΥ.

    Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από αυξήσεις για να δημιουργήσει περισσότερο ικανοποιητικές αμοιβές στο ΕΣΥ. Οι χαμηλές αμοιβές στον δημόσιο τομέα της υγείας, σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούν έναν βασικό λόγο για τον οποίο οι γιατροί και οι νοσηλευτές εγκαταλείπουν τη χώρα και δεν επιστρέφουν.

    Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε αύξηση κατά 20% στις αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, ένας Επιμελητής Β΄ με 5 χρόνια υπηρεσίας θα λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο κατά 450 ευρώ τον μήνα, ή 5.400 ετησίως σε σχέση με το 2019, προκειμένου να προσελκυσθεί και να διατηρηθεί το ιατρικό προσωπικό.

    Επίσης, θα υπάρξει αύξηση και στις απολαβές των νοσηλευτών, και αναμένονται επιδόματα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

    Πέραν των αυξήσεων στις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το υπουργείο Υγείας προωθεί αυξήσεις και στις απολαβές των διοικητών νοσοκομείων και των διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών, με σκοπό τον αναβαθμισμένο διαχειριστικό ρόλο τους. Επιπλέον, θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και για τη βελτίωση υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτά.

    Οι προνομιακές διαθέσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από δωρεές για την ανακαίνιση και αναβάθμιση κτιρίων νοσοκομείων ανέρχονται σε περίπου 1,5 δις ευρώ.

    Τέλος, το υπουργείο Υγείας θα καθιερώσει οικονομικά κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές και δύσκολες ειδικότητες. Μέσω ενός αλγορίθμου που αναπτύχθηκε, θα προσφέρονται οικονομικά και άλλα κίνητρα για να γεμίσουν οι θέσεις που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, θα δοθούν κίνητρα και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παροχή υπηρεσιών υγείας.

    Οι προτάσεις που παρουσιάζονται αναμένεται να ενισχύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ και να επιφέρουν βελτιώσεις σε όλο τον τομέα της υγείας, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στην πληθυσμό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα