7 Ιουλίου 2024

    Ευρώπη: Η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων και τη διασυνοριακή παράδοση καταζητούμενων”

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε προς την Ελλάδα, σήμερα, μια επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, ζητώντας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υποβολή εκθέσεων που απαιτούνται από την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (οδηγία 2008/56/ΕΚ). Η συγκεκριμένη οδηγία έχει ως στόχο να επιτευχθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών και των ωκεανών της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων τους.

    Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία έχει ως φιλοδοξία την εξάλειψη της ρύπανσης έως το 2050, ζητείται η μείωση της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους σε επίπεδα που δεν επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα, με στόχο τη δημιουργία ενός απαλλαγμένου από τοξικές ουσίες περιβάλλοντος και την ενίσχυση της συλλογικής ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη έπρεπε να επανεξετάσουν και να ενημερώσουν τα προγράμματα μέτρων τους έως την 31η Μαρτίου 2022. Αυτά τα προγράμματα αποτελούν την ουσία της οδηγίας, καθώς καθορίζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη ή διατήρηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ εξασφαλίζουν την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των μέτρων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αναφέρει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες για την παράδοση καταζητούμενων. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί μια απλουστευμένη διαδικασία παράδοσης καταζητούμενων προσώπων ανάμεσα σε διαφορετικά κράτη μέλη με στόχο την άσκηση ποινικής δίωξης ή την εκτέλεση ποινής ή μέτρου στερητικού της ελευθερίας. Το ένταλμα αυτό τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2004, αντικαθιστώντας τις περίπλοκες διαδικασίες έκδοσης που ίσχυαν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

    Τον προηγούμενο Ιούνιο, η Επιτροπή είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα. Μετά από αυτήν, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν είχε μεταφέρει σωστά τις διατάξεις που αφορούν τους προαιρετικούς λόγους άρνησης και τις εγγυήσεις από τη δικαστική αρχή έκδοσης και διέλευσης. Επομένως, η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διορθώσει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

    (
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα