7 Ιουλίου 2024

    Ζάχαρη: Γιατί να την αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

    Πολλές γυναίκες ανησυχούν για την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη. Αν και αυτά τα διατροφικά στοιχεία βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και παρέχουν ευχάριστη γεύση, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας κατά την εγκυμοσύνη.

    Η ζάχαρη ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων και είναι μία γλυκαντική ουσία που μετατρέπεται σε γλυκόζη και απορροφάται σχεδόν άμεσα από το σώμα μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει κούραση, προβλήματα με το βάρος και ακόμη και διαβήτη κύησης.

    Κατά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια και αίσθημα κορεσμού, όπως αμυλούχες τροφές, φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης και έκκριση ινσουλίνης.

    Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αποφεύγετε αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά με ζάχαρη και έτοιμους χυμούς. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, να θυμάστε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης στο συνολικό ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%.

    Συζητήστε με τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο για να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα με τον μήνα της εγκυμοσύνης και τις ανάγκες σας. Μην ξεχάσετε ότι εκτός από τη ζάχαρη, χρειάζεστε επίσης πρωτεΐνες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

    Αν έχετε λιγούρα για κάτι γλυκό, προτιμήστε φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή ένα γλυκό φρούτο όπως η μπανάνα.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα