4 Ιουλίου 2024

    Η αναγκαιότητα της αποχώρησης από τα ορυκτά καύσιμα: Η πρόκληση της COP28-Γκουτέρες”

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση στους διαπραγματευτές της COP28 να επιδείξουν “μέγιστη ευελιξία” και “καλή πίστη” προκειμένου να εξασφαλίσουν την έξοδο από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Μιλώντας για το τελικό κείμενο που αναμένεται να υπογραφεί, ανέφερε ότι αυτό έχει “ουσιαστική σημασία” και πρέπει να αναγνωρίζει την ανάγκη για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα σε ένα χρονοδιάγραμμα που είναι συμβατό με το όριο του 1,5 βαθμούς Κελσίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να αποχωρήσουν ταυτόχρονα από τα ορυκτά καύσιμα.

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη ζητήσει περισσότερο χρόνο από τις πλουσιότερες χώρες για να προσαρμοστούν. Αυτό το ζήτημα, μαζί με την χρηματοδότηση για τις φτωχότερες χώρες, βρίσκεται στο επίκεντρο της COP28, η οποία λαμβάνει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων. Το τελικό κείμενο της συνεδρίασης θα θεσπίσει μέτρα για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της αντίθεσης ορισμένων χωρών που εξάγουν υδρογονάνθρακες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Ο αγώνας κατά του χρόνου για την επίτευξη συναίνεσης παραμένει έντονος.

    Η COP28 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Η έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είναι καθήκον όλων των χωρών να επιδείξουν συνεργασία και αλληλεγγύη για να ανατραπεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργηθεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενεές.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα