7 Ιουλίου 2024

    Η γλυκιά λιχουδιά που επιτρέπεται να τρώει περιστασιακά ο σκύλος σας

    Τα αγαπημένα μας σκυλάκια λατρεύουν να ζητάνε φαγητό που δεν προορίζεται για εκείνα. Ειδικά το φυστικοβούτυρο είναι μία από τις αγαπημένες τους λιχουδιές. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε αν το φυστικοβούτυρο είναι ασφαλές για τον σκύλο σας και ποιες είναι οι σωστές ποσότητες που μπορεί να καταναλώσει.

    Ασφαλές για τους σκύλους

    Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το φυστικοβούτυρο είναι γενικά ασφαλές για τους σκύλους, αρκεί να του δίνεται με μέτρο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, υγιεινά λίπη και βιταμίνες Β και Ε, καθιστώντας το ωφέλιμο σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά, δεν είναι κατάλληλο για καθημερινή χορήγηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και προβλήματα υγείας όπως η παγκρεατίτιδα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι ποικιλίες που περιέχουν πρόσθετη αλάτι, ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Συνίσταται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε φυστικοβούτυρο στον σκύλο σας, για να αποκλείσετε επικίνδυνες αλλεργίες ή άλλα θέματα υγείας που το καθιστούν ακατάλληλο.

    Προσοχή στις ποσότητες

    Για τη χορήγηση φυστικοβούτυρου, πολλοί κτηνίατροι συμβουλεύουν να ακολουθήσετε τον κανόνα του 10%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον λιχουδιές πρέπει να μην υπερβαίνουν το 10% της συνολικής διατροφής του σκύλου. Κατά την πρώτη φορά που δίνετε φυστικοβούτυρο, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και παρακολουθήστε τον για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αν του αρέσει, μπορείτε να του δίνετε φυστικοβούτυρο περιστασιακά ως λιχουδιά, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να προσθέσετε κάποια ποσότητα στην ξηρά τροφή του ή σε κάποιο παιχνίδι αργής σίτισης. Συνολικά, είναι προτιμότερο να επιλέγετε φρούτα ή λαχανικά ως λιχουδιές για τον σκύλο, καθώς η συχνή κατανάλωση φυστικοβούτυρου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

    Προσοχή στα τοξικά συστατικά

    Πρέπει να προσέχετε ότι ορισμένα φυστικοβούτυρα περιέχουν ξυλιτόλη, έναν υποκατάστατο ζάχαρης που είναι επικίνδυνος για τους σκύλους. Η ξυλιτόλη προκαλεί ταχεία έκκριση ινσουλίνης που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα και απειλεί τη ζωή του σκύλου. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε το φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα σταφυλιού, καθώς οποιοδήποτε παράγωγο του σταφυλιού είναι τοξικό για τους σκύλους και η κατανάλωσή του απαγορεύεται.

    Ποιο φυστικοβούτυρο να επιλέξετε

    Όσον αφορά την επιλογή του φυστικοβουτύρου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν επιλέξετε κρεμώδες ή τραγανό. Ωστόσο, αποφεύγετε τις ποικιλίες με ολόκληρα φυστίκια και προτιμήστε φυσικά, βιολογικά και ανάλατα φυστικοβούτυρα που δεν περιέχουν πολλά συντηρητικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία. Αποφεύγετε επίσης φυστικοβούτυρα χωρίς ζάχαρη ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς μπορεί να περιέχουν συντηρητικά για να μοιάζει με το “κανονικό”.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα