7 Ιουλίου 2024

    Η γυμναστική σε πέντε λεπτά: Μικρές προπονήσεις με μεγάλα αποτελέσματα

    Όλοι αναζητούμε το τέλειο πρόγραμμα γυμναστικής που θα μας αρέσει και θα μπορέσουμε να αφιερώσουμε χρόνο και αφοσίωση. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη γυμναστική όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι μικρές προπονήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση μας, να μειώσουν τον κίνδυνο για ασθένειες ή ακόμη και να παρατείνουν τη ζωή μας. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι πέντε λεπτά άσκησης κάθε μέρα έχουν νόημα και αποτέλεσμα;

    Βασιζόμενοι σε έρευνες για το HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης), οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν εάν μικρές προπονήσεις με έντονη άσκηση μπορούν να είναι αποτελεσματικές, ακόμη και με διαλείμματα διάρκειας ωρών αντί για λίγα δευτερόλεπτα. Μικρές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι αυτές οι “μίνι” προπονήσεις μπορούν όντως να βελτιώσουν την αερόβια φυσική μας κατάσταση. Παραδείγματος χάριν, μια έρευνα με νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι η ανίχνευση 60 σκαλοπατιών τρεις φορές την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, οδήγησε σε βελτίωση της αερόβιας φυσικής κατάστασης κατά 5%. Το ίδιο αποτέλεσμα θα ήταν αναμενόμενο από 30 λεπτά γρήγορης περπατητής τρεις φορές την εβδομάδα.

    Παρόλα αυτά, κάποιοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτές τις “μίνι” προπονήσεις. Όπως επισημαίνουν, η ένταση των 20 δευτερολέπτων είναι απίθανο να έχει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία μας, σε αντίθεση με προπονήσεις υψηλής έντασης με μεγαλύτερη διάρκεια. Επίσης, η πιο χαλαρή διάθεση κατά τη γυμναστική είναι σημαντική για να νιώθουμε καλύτερα και να απολαμβάνουμε την άσκηση.

    Η μικρή διάρκεια άσκησης κάθε μέρα μπορεί αρχικά να αποτελέσει μια καλή αρχή για όσους δεν έχουν χρόνο ή είναι πολλές ώρες καθιστικοί. Ωστόσο, έρευνες αναφέρουν ότι ο χρόνος δεν είναι το κύριο εμπόδιο για τη γυμναστική, αλλά η απόλαυση της δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να βρούμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να μας αρέσει και να απολαμβάνουμε, ακόμη κι αν είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

    Γενικά, η γυμναστική μας κάνει πιο υγιείς και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Μικρές προπονήσεις μπορεί να έχουν ορισμένα οφέλη, αλλά η σωστή δόση και ένταση εξαρτώνται από περαιτέρω έρευνες. Όσοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής και είναι ευχαριστημένοι με αυτό, καλό είναι να μην το αντικαταστήσουν με “μίνι” προπονήσεις. Τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης προπόνησης την εβδομάδα παραμένουν η συνιστώμενη ποσότητα για οφέλη στην υγεία και τη φυσική κατάσταση.

    Συνολικά, η γυμναστική με μικρή διάρκεια έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει πλήρως την κανονική γυμναστική. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα που να μας αρέσει και να μπορούμε να το ακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία και την ευεξία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα