7 Ιουλίου 2024

    Η διατροφή που βοηθά στην ανακούφιση του μετατραυματικού στρες

    Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεσογειακή δίαιτα έχει ιδιότητες που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής. Παρόλο που απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αυτή η μελέτη μας προσφέρει ένα πιο κοντινό βήμα στη διαμόρφωση διατροφικών συστάσεων για την πρόληψη ή βελτίωση του PTSD.

    Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες επηρεάζουν όχι μόνο τη ψυχική υγεία του ατόμου, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και αυτοάνοσα νοσήματα.

    Οι ερευνητές σημειώνουν τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στο εντερικό μικροβίωμα και τον εγκέφαλο. Μέσω της μελέτης τους, εξετάστηκε πώς οι διάφοροι παράγοντες, όπως η διατροφή, συσχετίζονται με τα συμπτώματα του PTSD. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας βοηθούν να προχωρήσουμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της παροχής διατροφικών συστάσεων για την αντιμετώπιση του PTSD.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα κοπράνων από 191 συμμετέχοντες της μελέτης και ανέλυσαν τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας τους. Βρέθηκε ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάθλιψη και η χρήση αντικαταθλιπτικών, συσχετίζονταν με τη δομή του μικροβιώματος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το βακτήριο Eubacterium eligens είχε θετική σχέση με τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια, ενώ είχε αρνητική σχέση με το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας.

    Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι συνδέσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αιτιατού. Παρόλα αυτά, η μελέτη αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα συμπτώματα του PTSD και τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.

    Συνοψίζοντας, η διατροφή παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες. Οι ευρήματα αυτής της μελέτης μας βοηθούν να κατανοήσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, είμαστε πιο κοντά στο να μπορέσουμε να προσφέρουμε διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα