7 Ιουλίου 2024

    Η Δύναμη της Ποίησης: Ένα Όπλο κατά του Άγχους και της Μοναξιάς

    Η ποίηση γίνεται συχνά αντικείμενο συζητήσεων και μελετών για τη δυνατότητά της να λειτουργήσει ως τρόπος απόδρασης από το άγχος και τη μοναξιά. Έρευνες έχουν αναδείξει ότι η ποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συναισθημάτων απόμνημενης κατάθλιψης και άγχους. Ένα πολύ πρόσφατο άρθρο δημοσιεύθηκε στο Journal of Poetry Therapy, αποδεικνύοντας ότι η ποίηση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο απόδρασης από το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης, καθώς και ως μέσο μείωσης της κατάθλιψης και του άγχους.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ και το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, και βασίστηκε σε ένα δείγμα 400 ατόμων. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα poetryandcovid.com για να μοιραστούν τα δικά τους ποιητικά κείμενα ή να διαβάσουν την ποίηση άλλων. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, καθώς περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ποίηση τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, την απομόνωση, το άγχος και την κατάθλιψη. Επιπλέον, η συμμετοχή στον ιστότοπο τους βοήθησε να αισθανθούν λιγότερο αγχωμένοι και πιο ικανοί να διαχειριστούν τα προβλήματά τους.

    Ο συν-ερευνητής της μελέτης, δρ Rory Waterman, αναφέρει ότι η ποίηση μπορεί να λειτουργήσει ως στίγμα σωτηρίας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Το να μπορούν οι άνθρωποι να μοιράζονται τα ποιητικά τους κείμενα και να διαβάζουν την ποίηση άλλων μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας. Η ποίηση γίνεται ένας τρόπος να σπάσουν οι πάγοι και να συνδεθούν οι άνθρωποι, προσφέροντας ελπίδα και συναισθηματική στήριξη σε όσους αισθάνονται απομονωμένοι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποίηση δεν είναι η μοναδική τέχνη που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογική υγεία των ανθρώπων. Οι ευρύτερες τέχνες, συμπεριλαμβανομένων των εικαστικών και παραστατικών τεχνών, έχουν πιθανότατα ανάλογες δυνατότητες. Είναι σημαντικό να επενδύουμε στην τέχνη και τη δημιουργικότητα για να βελτιώσουμε την ευεξία μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας.

    Συνολικά, η ποίηση αποδεικνύεται ένα υπέροχο μέσο απόδρασης και θεραπείας. Μέσω της ποιητικής δημιουργίας και της ανάγνωσης των ποιημάτων άλλων, μπορούμε να ενισχύσουμε τη σύνδεσή μας με τους άλλους και να βρούμε στήριξη και συνεννόηση σε δύσκολες στιγμές. Ας επιδείξουμε ανοικτότητα και να δώσουμε την ευκαιρία στην τέχνη να μας βοηθήσει στην αποδρασή από το άγχος και τη μοναξιά και να ενισχύσει την ψυχολογική μας ευημερία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα