7 Ιουλίου 2024

    Η εκπληκτική δύναμη της διατροφής στην αντιμετώπιση των επιληψιών

    Πώς μια δίαιτα για απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της επιληψίας; Υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα για όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτήν την πάθηση. Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του UCLA Mattel αποκαλύπτει ότι μια συγκεκριμένη διατροφική προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση των παιδιών που πάσχουν από επιληψία και δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα φάρμακα.

    Η μελέτη βασίστηκε στην προηγούμενη έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ μιας κετογονικής δίαιτας και της μείωσης των επιληπτικών κρίσεων σε προβληματιζόμενα παιδιά. Συγκεκριμένα, μια ομάδα τρωκτικών με διαταραχή αντίστοιχη της επιληψίας που τρέφονταν με κετογονική δίαιτα παρουσίασε λιγότερες κρίσεις σε σχέση με αυτές που τρέφονταν με μια τυπική δίαιτα.

    Τα ευρήματα της νέας μελέτης αποκάλυψαν ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του εντερικού μικροβίωματος, το οποίο αποτελείται από εκατομμύρια βακτήρια και άλλα μικρόβια στο πεπτικό σύστημα, οφείλονται στη διατροφή. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα παιδιά που έπασχαν από επιληψία και ακολούθησαν μια κετογονική δίαιτα εμφάνισαν εντυπωσιακές βελτιώσεις. Περίπου το 30% των παιδιών σε αυτήν την ομάδα σταμάτησε εντελώς να παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις, ενώ το 60% βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματά τους.

    Πέραν αυτού, η κετογονική δίαιτα φάνηκε να επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες του μικροβιώματος που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή και αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές για τον έλεγχο της επιληψίας.

    Καθοριστική ήταν επίσης η ανακάλυψη ότι οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα των παιδιών τους μέσω της διατροφής. Η κετογονική δίαιτα αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος και τη λειτουργία του.

    Το μεγάλο μερίδιο της μελέτης ήταν οι συνεπείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροβιακών γονιδίων, των μεταβολιτών και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό δείχνει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση κατά τη θεραπεία της επιληψίας.

    Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Gregory Lum, εκφράζει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα: “Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζεται από τη διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα ενσωματώνουν αυτές τις ευεργετικές αλλαγές”.

    Αυτή η μελέτη αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη σημασία της διατροφής στην υγεία μας και ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία των επιληψιών. Είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, προσφέροντάς τους νέες προοπτικές και ελπίδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα