7 Ιουλίου 2024

    Η επίδραση της διατροφικής κατανάλωσης νατρίου στην υπέρταση, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA αποκαλύπτει την επίδραση της κατανάλωσης νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοδώρας Ψαλτοπούλου και του Γιάννη Ντάναση, μελέτησαν τα αποτελέσματα της έρευνας των D.K.Gupta και της ομάδας τους.

    Σε αυτή την έρευνα, συμμετείχαν 213 άτομα ηλικίας 50 έως 75 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα άτομα αυτά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λάμβαναν φάρμακα για την υπέρτασή τους, ακολούθησαν δίαιτες υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας νατρίου για μία εβδομάδα το καθένα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση της κατανάλωσης νατρίου οδηγεί σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σχεδόν σε όλους τους ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα.

    Πιο συγκεκριμένα, η μέση αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 8 mm Hg αφού ακολούθησαν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο δίαιτα σε σύγκριση με την υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο δίαιτα. Αυτή η μείωση παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από την αρχική αρτηριακή πίεση του ατόμου και τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων. Επιπλέον, το 46% των ατόμων χαρακτηρίστηκαν ως “ευαίσθητα στο αλάτι”, καθώς παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mm Hg ή περισσότερο μεταξύ της υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο δίαιτας.

    Οι ευρήματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν την σημασία της δίαιτας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και υποδεικνύουν ότι η μείωση της κατανάλωσης νατρίου μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης της υπέρτασης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της κατανάλωσης νατρίου μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα ανεξάρτητα από τη χρήση φαρμάκων για την υπέρταση.

    Οι ευρήματα αυτής της έρευνας είναι σημαντικά για την πρόληψη και τον έλεγχο της υπέρτασης, μιας σοβαρής παθήσεως που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο που συμπληρώνει τη φαρμακευτική θεραπεία και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα