4 Ιουλίου 2024

    Η επίδραση της περιόδου στην υγεία της καρδιάς: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

    Η περίοδος αποτελεί μια φυσιολογική και αναπόφευκτη διαδικασία για τις γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αν η περίοδος συνοδεύεται από έντονους πόνους ή αν πάσχετε από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), τότε ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αυξημένος.

    Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία επισήμανε τη σημασία της εξέτασης των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα στο νεαρό γυναικείο πληθυσμό.

    Σύμφωνα με την πρώτη φάση της μελέτης, που εξέτασε περίπου 60.000 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι η δυσμηνόρροια (ο έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νόσων. Η δυσμηνόρροια σχετίζεται με αυξημένο στρες και διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η δυσμηνόρροια συνδέεται με αύξηση ορισμένων μορίων, που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

    Οι συμμετέχουσες στη μελέτη που είχαν δυσμηνόρροια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια ή συνεχιζόμενη ισχαιμική καρδιακή νόσο, μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και οξυγόνο λόγω στενών αιμοφόρων αγγείων. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου και όχι στην ακριβή αιτία του.

    Επιπλέον, το ΣΠΩ συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η δεύτερη φάση της μελέτης εξέτασε σχεδόν 17.000 νέες γυναίκες και αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν 30% υψηλότερος για εκείνες που είχαν ΣΠΩ σε σύγκριση με αυτές που δεν πάσχαν από την εν λόγω πάθηση. Το ΣΠΩ είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και προκαλεί αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, που οδηγούν σε αντίσταση της ινσουλίνης. Αυτή η διαταραχή εμποδίζει την ελευθέρωση ωάριων, προκαλώντας ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

    Οι γυναίκες με ΣΠΩ φαίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων παθήσεων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον κίνδυνο που συνδέεται με την περίοδο και τις διαταραχές της. Οι μηχανισμοί που βρίσκονται πίσω από αυτές τις διαταραχές μπορεί να έχουν επιπτώσεις πιο μακροπρόθεσμα από αυτές που αφορούν μόνο τα αναπαραγωγικά συστήματα. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα συμπεράσματά τους υποδηλώνουν αιτιώδη συσχέτιση και όχι απλά συνάφεια.

    Για τη μείωση του κινδύνου, οι ερευνητές προτείνουν υγιείς τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνουν διατροφή, άσκηση και ύπνο, καθώς και τακτικούς ελέγχους υγείας για πρόληψη και κατάλληλη θεραπεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα