7 Ιουλίου 2024

    Η επίδραση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης στην καρδιά

    Ως “Θερμοκήπιο του Σύγχρονου Κόσμου”, η εποχή μας αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πλάσμα του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Αυτές οι ψυχικές καταστάσεις έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία της καρδιάς μας και συνδέονται άμεσα με πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Η ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της καρδιακής υγείας είναι εμφανής. Όταν αισθανόμαστε άγχος, έχουμε την τάση να αναζητούμε παροδική ανακούφιση σε διάφορες επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και επιτραπέζια ναρκωτικά. Όμως, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία μας.

    Πώς επηρεάζουν, λοιπόν, την καρδιά μας το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη;

    Οι ψυχικές ασθένειες έχουν αρνητική επίδραση στη φυσιολογική απόκριση του οργανισμού. Η κατάθλιψη και το στρες αυξάνουν το ρυθμό της καρδιάς μας και την αρτηριακή πίεση, ενώ μειώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά μας μέσω της συσπαστικής δράσης των στεφανιαίων αρτηριών.

    Επιπλέον, έντονα συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος προκαλούν αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την αντίδρασή μας σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτή η υπερδραστηριότητα της αμυγδαλής μπορεί να ενεργοποιήσει τη φλεγμονή στις αρτηρίες μας και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης, υπερβολικής χοληστερόλης ή διαβήτη τύπου 2, μέσο όρο έξι μήνες νωρίτερα από όσους δεν είχαν αυτές τις ψυχικές παθήσεις. Επιπλέον, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο αυξήθηκε κατά περίπου 35% σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους. Ακόμη, άτομα με υψηλότερη γενετική προδιάθεση για στρες εμφάνισαν τον πρώτο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου μέσο όρο ενάμιση χρόνο νωρίτερα από όσα άτομα που δεν είχαν αυτό το γενετικό υπόβαθρο.

    Σε μια παρόμοια μελέτη που περιλάμβανε 2.685 άτομα με μέση ηλικία 48 ετών, διαπιστώθηκε ότι, μετά από περίπου 12 χρόνια, όσοι είχαν συσσωρευμένο στρες είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και 20% συνολικής καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.

    Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων προτείνουν να δίνεται έμφαση στην αξιολόγηση των ψυχολογικών παραγόντων κινδύνου σε άτομα με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο και όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο να την αναπτύξουν. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, καθώς μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της υγείας τους.

    Συνολικά, η σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της καρδιακής υγείας είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ψυχική μας ευημερία και να εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης, προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία της καρδιάς μας. Μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως η άσκηση, η μείωση του άγχους μέσω της ψυχολογικής βοήθειας ή η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής, μπορούμε να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία και να ζήσουμε μια ποιοτική ζωή.

    Οι στενοί δεσμοί μεταξύ της καρδιάς μας και του μυαλού μας πρέπει να επισημανθούν και να ληφθούν υπόψη στην καθημερινότητά μας. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τις ψυχικές μας καταστάσεις, να ζητούμε επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί, και να φροντίζουμε την ψυχολογική μας ευημερία. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια υγιή καρδιά και ένα λαμπρό μέλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα