7 Ιουλίου 2024

    Η επίδραση του COVID-19 στην υγεία του εγκεφάλου: Νέες ευρήματα από μελέτη

    Μια πρόσφατη μελέτη ανακοινώνει ότι η νοσηλεία για τον COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη μακροπρόθεσμες μελέτες που να συγκρίνουν την κατάσταση των ασθενών με τον COVID-19 με αντίστοιχες ομάδες ελέγχου. Επομένως, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο Ιατρός Γιάννης Ντάνασης, μελέτησαν τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA τον Δεκέμβριο του 2023, για να αξιολογήσουν αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις κογνιτικές, νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές μεταξύ ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και ασθενών που νοσηλεύτηκαν για άλλες ιατρικές καταστάσεις παρόμοιας σοβαρότητας, καθώς και υγιών ατόμων.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο ακαδημαϊκά νοσοκομεία στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η ομάδα μελέτης περιλάμβανε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021. Οι ομάδες ελέγχου αποτελούνταν από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλες ασθένειες που απαιτούσαν εντατική θεραπεία (εκτός από COVID-19) από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 30ή Ιουνίου 2021, καθώς και υγιή άτομα με αντίστοιχη ηλικία και φύλο. Η περίοδος παρακολούθησης ήταν 18 μήνες. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2021 και της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

    Οι κύριοι στόχοι της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της συνολικής κογνιτικής λειτουργίας με χρήση μιας κλίμακας εκτίμησης κοινής χρήσης από ψυχίατρους (Screen for Cognitive Impairment in Psychiatry – SCIP) και ενός παρόμοιου διαγνωστικού τεστ (Montreal Cognitive Assessment – MoCA). Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν την εκτελεστική λειτουργία, το άγχος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τα νευρολογικά ελλείμματα.

    Η μελέτη περιλάμβανε 345 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 120 ασθενείς με COVID-19 (μέση ηλικία 60,8 έτη, 70 άνδρες), 125 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου (μέση ηλικία 66 έτη, 73 άνδρες) και 100 υγιείς άνθρωποι (μέση ηλικία 62,9 έτη, 46 άνδρες).

    Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν χειρότερη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με τα υγιή άτομα στην ομάδα ελέγχου (εκτιμώμενη μέση βαθμολογία SCIP 59,0 έναντι 68,8, εκτιμώμενη μέση βαθμολογία MoCA 26,5 έναντι 28,2), αλλά όχι σε σύγκριση με τους ασθενείς στην ομάδα ελέγχου (μέση βαθμολογία SCIP 61,6, μέση βαθμολογία MoCA 27,2). Επιπλέον, οι ασθενείς με COVID-19 είχαν χειρότερη επίδοση από τα υγιή άτομα σε όλες τις άλλες ψυχιατρικές και νευρολογικές αξιολογήσεις. Ωστόσο, εκτός από την εκτελεστική δυσλειτουργία, οι ασθενείς με COVID-19 δεν είχαν περαιτέρω διαταραγμένη υγεία του εγκεφάλου συγκριτικά με τους ασθενείς στην ομάδα ελέγχου. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από ευαίσθητες αξιολογήσεις.

    Σε γενικές γραμμές, η προοπτική αυτή μελέτη υποδηλώνει ότι η υγεία του εγκεφάλου μετά τον COVID-19 μπορεί να επηρεαστεί, αλλά όχι περισσότερο από ό, τι συμβαίνει με ασθενείς που νοσηλεύονται για παρόμοιες ιατρικές καταστάσεις χωρίς τον COVID-19. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μπορεί να μην είναι αποκλειστικά συνδεδεμένες με τον COVID-19, αλλά να σχετίζονται με τη συνολική σοβαρότητα της νόσου και τη νοσηλεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα