1 Ιουλίου 2024

    Η επίδραση των στατινών στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

    Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer Research and Therapy αποκαλύπτει ότι οι στατίνες, τα χάπια που συνταγογραφούνται για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία παρουσιάζουν αργότερη επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών σε σχέση με εκείνους που δεν λαμβάνουν τα χάπια.

    Αυτή η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 15.500 ασθενείς με άνοια που είχαν επίσης ανάγκη για λιπιδολυτική αγωγή. Από αυτούς, περίπου 11.000 έλαβαν θεραπεία με στατίνες. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν αυτή τη θεραπεία είχαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα σε γνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

    Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι όλοι οι ασθενείς με άνοια θα πρέπει να λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν όλοι οι ασθενείς θα επωφεληθούν από τις στατίνες.

    Η ερευνητική ομάδα της μελέτης ξεκίνησε το πείραμα με την υπόθεση ότι οι στατίνες μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ακριβή έρευνα που θα οδηγήσει στην απόδειξη της σχέσης ανάμεσα στις στατίνες και την νόηση.

    Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι προηγούμενες κλινικές μελέτες δεν επιβεβαίωσαν την υπόθεση αυτή. Πιστεύεται ότι μόνο ορισμένοι ασθενείς με άνοια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με στατίνες και ότι πρέπει να καθοριστούν οι ομάδες ασθενών που θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

    Συνολικά, αυτή η μελέτη ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ και των πιθανών θεραπειών της. Αν κάποιος χρειάζεται στατίνες λόγω υψηλών λιπιδίων στο αίμα, η διάγνωση της άνοιας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη αυτής της θεραπείας. Ωστόσο, πριν από την έναρξη μιας κλινικής μελέτης παρέμβασης, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί ποιες ομάδες ασθενών θα επωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία αυτή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα