4 Ιουλίου 2024

    Η επικινδυνότητα της μοναξιάς: Πέρα από την πανδημία της COVID-19

    Η μοναξιά έχει αναδειχθεί σε μια ακόμα μορφή ιού που απειλεί τη δημόσια υγεία μετά την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι επιπτώσεις της μοναξιάς είναι εξίσου επιβλαβείς με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα και υπερβαίνουν ακόμα και τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας.

    Εκτιμάται ότι η μοναξιά πλήττει έναν στους τέσσερις ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν και θεωρείται ότι αφορά κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, η μοναξιά δεν γνωρίζει σύνορα. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους το ένα τέταρτο είναι έφηβοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω μοναξιάς.

    Οι επιπτώσεις της μοναξιάς είναι σημαντικές και για τους ηλικιωμένους, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά οι νέοι δεν γλιτώνουν, καθώς ποσοστό ανάμεσα σε 5% και 15% των εφήβων αισθάνονται μόνοι τους. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό φτάνει το 12,7% σε σύγκριση με το 5,3% στην Ευρώπη.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κοινωνική απομόνωση έχει γίνει βασική αιτία μιας ευρύτερης ψυχικής κρίσης παγκοσμίως. Μελέτες έχουν αποκαλύψει συσχετίσεις μεταξύ της μοναξιάς και διαφόρων νόσων και παθήσεων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39%, ενώ οι ενήλικες που αισθάνονται μόνοι τους έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Παρόμοιες έρευνες έχουν αναδείξει τη σύνδεση της μοναξιάς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ψυχικές διαταραχές.

    Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει αισθήματα μοναξιάς, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε θεραπευτή, να συμμετέχετε σε ομάδες υποστήριξης ή απλά να επικοινωνήσετε με φίλους και οικογένεια. Η μοναξιά είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να δοθεί προσοχή, καθώς η υγεία μας εξαρτάται από τη συνδεσιμότητα και την υποστήριξη των άλλων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα