2 Ιουλίου 2024

    Η επιρροή των οθονών και των κλειστών χώρων στην όραση της γενιάς Ζ: Καλπάζει η αύξηση της μυωπίας στους νέους”

    Η γενιά Ζ, γεννημένη μεταξύ του 1997 και 2012, αντιμετωπίζει έναν νέο κίνδυνο που έχει σχέση με την όρασή της, εκτός από τον γρήγορο γήρανση που υποστηρίζεται ότι αντιμετωπίζει. Ο υπερβολικός χρόνος που περνάνε οι νέοι αυτής της γενιάς μπροστά από την οθόνη επηρεάζει αρνητικά την όρασή τους. Η έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως των εξωτερικών χώρων λόγω της πλειάδας χρόνου που περνούν σε κλειστούς χώρους μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην όρασή τους. Ειδικότερα, η μυωπία έχει αυξηθεί σημαντικά στην Κίνα, από 30% να φτάνει σε επίπεδα 95%. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μεταφερθεί και στη Βρετανία αν δεν γίνει αποτελεσματική παρέμβαση στον τρόπο ζωής των νέων.

    Ο Δρ Joern Jorgensen, οφθαλμίατρος της Laser Eye Clinic (LEC) London, που έχει μελετήσει το φαινόμενο, επισημαίνει ότι η έλλειψη χρόνου σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το φυσικό ηλιακό φως είναι σημαντικό για την υγεία των ματιών, καθώς η έκθεση σε αυτό προστατεύει από την αύξηση της μυωπίας. Η έλλειψη φυσικού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην όραση, ακόμα και σε τύφλωση.

    Οι οθόνες επίσης καταστρέφουν την όραση των νέων. Ο υπερβολικός χρόνος που περνούν μπροστά από τις οθόνες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας. Οι μαθητές που ακολουθούν αυτό το μοτίβο καταβάλλουν επίσης μικρότερες ποσότητες ντοπαμίνης, μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

    Ο Δρ Jorgensen έχει διαπιστώσει ότι η διαφορά στον τρόπο ζωής των αγροτικών περιοχών της Κίνας, όπου τα παιδιά εργάζονται σε ανοικτούς χώρους, συμβάλλει στη μείωση της μυωπίας. Η έλλειψη φυσικού φωτός και η επαναλαμβανόμενη εστίαση σε κοντινές αποστάσεις λόγω των οθονών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας.

    Η αντίμετρο για να προφυλαχθούν οι νέοι από αυτές τις παθήσεις είναι να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να ασκούνται περισσότερο. Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να αντιστραφεί η τάση, καθώς οι οθόνες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.

    Οι συνέπειες της μυωπίας είναι σημαντικές και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μυωπία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και άλλων οφθαλμικών παθήσεων όπως το γλαύκωμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

    Οι νέοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής τους ώστε να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουν την έκθεσή τους σε οθόνες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα