1 Ιουλίου 2024

    Η επιστροφή της ιλαράς και οι απειλούμενες χώρες”

    Η ιλαρά, μια ασθένεια που κάποτε ήταν ελεγχόμενη, βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας υγείας. Σύμφωνα με δεδομένα από διάφορους φορείς υγείας, τα περιστατικά ιλαράς αυξήθηκαν περίπου 18% παγκοσμίως το περασμένο έτος, φθάνοντας τα 9 εκατομμύρια περιστατικά. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 43%, φτάνοντας τους 130.000 παγκοσμίως το 2022, με την πλειοψηφία των θανάτων να συμβαίνει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο λόγος που η ιλαρά επανεμφανίζεται είναι η μείωση των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έλλειψη εμβολιασμού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανοσίας της αγέλης, προκαλώντας ξανά εμφάνιση της νόσου. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ανοσία της αγέλης και να προληφθούν οι εξάρσεις, οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο MMR, το οποίο παρέχει ανοσία κατά της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας.

    Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου MMR, εκατομμύρια παιδιά χάνονταν κάθε χρόνο λόγω της ιλαράς και εκατομμύρια άλλα ζούσαν με κώφωση ή εγκεφαλική βλάβη. Ο εμβολιασμός αποτελούσε σημαντικό εργαλείο για την εξάλειψη της νόσου, μείωνοντας τον αριθμό των θανάτων από 2,6 εκατομμύρια το 1980 σε 73.000 έως το 2014.

    Ωστόσο, η ινούντζα που δημιουργήθηκε από ψευδείς ισχυρισμούς περί σύνδεσης του εμβολίου MMR με τον αυτισμό το 1998 οδήγησε σε δισταγμό στον εμβολιασμό. Παρά τις επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του MMR, πολλοί γονείς αρχίζουν να αμφισβητούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

    Αυτός ο διστακτικός εμβολιασμός αποτελεί πρόβλημα για όλα τα προγράμματα εμβολιασμού, ιδιαίτερα για την ιλαρά. Οι χώρες που δεν επιτυγχάνουν αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κινδυνεύουν από τον εκδηλωτικό κίνδυνο επιδημίας. Πολλές χώρες έχουν αποκτήσει ξανά κρούσματα ιλαράς και έχουν χάσει το καθεστώς τους ως απαλλαγμένες από τη νόσο, όπως η Αλβανία, η Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο εμβολιασμός με MMR δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Ακόμα κι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στην παιδική του ηλικία ή έχει περάσει τη νόσο, η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων με MMR βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας της αγέλης και στην προστασία από τις επιπτώσεις της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας.

    Η επιλογή του εμβολίου MMR για τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν λάβει μόνο μία δόση βοηθά στην προστασία όλων από την ιλαρά και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο.

    Συνοψίζοντας, η επιστροφή της ιλαράς αντιμετωπίζεται με τον εμβολιασμό και την αύξηση της κάλυψης του εμβολίου MMR. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία του εμβολιασμού και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν και να συμβάλλουν στον έλεγχο της νόσου. Μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας μπορούμε να εξαλείψουμε και πάλι την ιλαρά και να προστατεύσουμε την υγεία μας και των επόμενων γενεών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα