7 Ιουλίου 2024

    Η θεραπευτική νηστεία: Ένα παλιό “φάρμακο” που ανακαλύφθηκε από Ρώσο γιατρό τη δεκαετία του ’60

    Τα οφέλη της νηστείας στη θεραπεία της σχιζοφρένειας, του έλκους και της νεφροπάθειας αποκάλυψε ο Ρώσος ψυχίατρος, Γιούρι Νικολάγιεφ, κατά τη δεκαετία του ’60.

    Ο Γιούρι Νικολάγιεφ, γεννημένος τον Ιούνιο του 1905, από μικρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για τη νηστεία. Οι γονείς του είχαν ιδρύσει το Σωματείο Χορτοφάγων Μόσχας και η μητέρα του είχε γράψει ένα φυλλάδιο με μαγειρικές οδηγίες για χορτοφαγικά πιάτα. Αυτές οι επιρροές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του να ασχοληθεί με τη θεραπευτική νηστεία.

    Ο Νικολάγιεφ περιγράφει τη νηστεία ως “περιστασιακή πείνα για ιατρικούς σκοπούς” και από το 1932 μέχρι το θάνατό του το 1998 εργάστηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας της ΕΣΣΔ-Ρωσίας. Οι έρευνες και οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησε υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και εξεδόθησαν επίσημες οδηγίες για τη θεραπευτική νηστεία.

    Σύμφωνα με τον Νικολάγιεφ, η νηστεία μπορεί να θεραπεύσει όχι μόνο ψυχικές διαταραχές, αλλά και αρκετές σωματικές παθήσεις όπως το έλκος, η βρογχίτιδα, οι αλλεργίες, οι ρευματισμοί, οι διαταραχές του ήπατος και η νεφροπάθεια. Υποστήριζε επίσης ότι ελάχιστα νοσήματα δεν μπορούν να εξουδετερωθούν με τη νηστεία.

    Ο Νικολάγιεφ περιέγραφε τη μέθοδό του ως αυστηρή νηστεία για 20 ή 30 ημέρες, με λήψη κυρίως μεταλλικού νερού. Μετά από αυτή την περίοδο, προστίθεται προοδευτικά ελαφριά τροφή.

    Παρόλο που οι απόψεις του Νικολάγιεφ έχουν αμφισβητηθεί και απορριφθεί από τη σύγχρονη ιατρική, η θεραπευτική νηστεία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες παθήσεις, με ιατρική επίβλεψη και με σκοπό την αποτοξίνωση του οργανισμού.

    Ο τίτλος τουυ θα μπορούσε να είναι “Η θεραπευτική νηστεία: Ένα παλιό “φάρμακο” που ανακαλύφθηκε από Ρώσο γιατρό τη δεκαετία του ’60”.

    Πηγή: εφημερίδα “Ελευθερία”, Wikipedia
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα