7 Ιουλίου 2024

    Η λαχτάρα για αλμυρό: Το φυσικό «πάθος» μας για αλάτι

    Το αλάτι είναι ένα από τα στοιχεία που δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Πόσες φορές έχουμε πει τη φράση “Θέλω κάτι αλμυρό” με κατάνυξη. Κατά καιρούς, η λαχτάρα μας για αλμυρά τρόφιμα γίνεται περισσότερο έντονη, ενώ οι λόγοι που την προκαλούν είναι ποικίλοι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους λόγους:

    Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος λόγος είναι η πλήξη. Όταν βαριόμαστε και αισθανόμαστε κούραση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής και προκαλεί αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης. Έτσι, αυξάνεται η επιθυμία μας για αλμυρά comfort foods.

    Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι η αφυδάτωση. Το σώμα μας χρειάζεται νάτριο για να λειτουργήσει σωστά και η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Όταν έχουμε αφυδατωθεί, μπορεί να λαχταράμε αλάτι για να αναπληρώσουμε αυτή την ανισορροπία. Επιπλέον, η δίψα μας συχνά συγχέεται με την επιθυμία για αλμυρό. Έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο νερό αντί αλμυρών τροφίμων.

    Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι το χρόνιο άγχος. Όταν αντιμετωπίζουμε συνεχές άγχος, οι ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη αυξάνονται, προκαλώντας μεγαλύτερη λαχτάρα για αλμυρά, λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα. Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, με στόχο την ηρεμία. Επομένως, μπορεί να καταναλώνουμε αλμυρά σνακ κατά περιόδους έντονου άγχους.

    Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη ύπνου. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το επίπεδο του “ανταμοιβής” στον εγκέφαλο μας αυξάνεται, επιδεινώνοντας την επιθυμία μας για αλμυρό. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τη λαχτάρα για τρόφιμα με υψηλές θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών τροφών.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής περιόδου, η λαχτάρα μας για αλμυρά μπορεί να αυξηθεί. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι πριν από την έμμηνο ρύση, αισθάνονται μεγαλύτερη έλλειψη νάτριου και μπορεί να επιθυμούν αλμυρά τρόφιμα.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λαχτάρα μας για αλμυρά τρόφιμα μπορεί να είναι ένδειξη ανισορροπίας στον οργανισμό μας, όπως η νόσος του Addison, η αναιμία ή η κυστική ίνωση. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχώς τη λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα, ενδέχεται να είναι καιρός να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

    Σε γενικές γραμμές, η λαχτάρα μας για αλμυρά έχει φυσικούς λόγους. Καλό είναι να είμαστε επιλεκτικοί στην κατανάλωση αλατιού, αλλά μια μικρή ποσότητα αλμυρού μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα