7 Ιουλίου 2024

    Η μάχη των παιδιών ενάντια στον καρκίνο: Πάνω από 300 ανθρωπάκια νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα

    Κάθε χρόνο, περίπου 300 παιδιά ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από καρκίνο, μια ασθένεια που απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα και επηρεάζει όλη την οικογένειά τους. Ένας σύνδεσμος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, γνωστός ως “Φλόγα”, επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το θάρρος των παιδιών που αντιμετωπίζουν την ασθένεια, των παιδιών που έχουν κερδίσει τη μάχη και των παιδιών που δυστυχώς δεν είναι πλέον ανάμεσά μας.

    Ο καρκίνος στα παιδιά αποτελεί μια σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια, η οποία διαφέρει από τον καρκίνο που πλήττει τους ενήλικες, απαιτώντας ιδιαίτερη θεραπεία και φροντίδα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης για τον παιδικό καρκίνο, αλλά με έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα, πολλά παιδιά και έφηβοι μπορούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέχουμε σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις αποτελεσματικές θεραπείες, επισημαίνει ο σύλλογος.

    Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Ο καρκίνος επηρεάζει ριζικά την καθημερινότητα των οικογενειών, καθώς οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Τα παιδιά αποκοπούν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, οι γονείς εγκαταλείπουν τις εργασίες τους, και τα αδέλφια περνούν περισσότερο χρόνο μόνα ή με άλλα μέλη της οικογένειας. Κάθε χρόνο, η Φλόγα συμμετέχει σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που διοργανώνονται από την Vhildhood Cancer International (CCI), τη διεθνή ένωση γονέων και ασθενών, καθώς και τη Διεθνή Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP). Φέτος, εστιάζουμε στις ανισότητες και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις υψηλού εισοδήματος χώρες, το 80% των παιδιών καταφέρνει να αναρρώσει, ενώ αντίστοιχο ποσοστό μόνο 30% παρουσιάζουν οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμα και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρούνται ανομοιογένειες στα ποσοστά θεραπείας, φθάνοντας ακόμα και το 20%. Οι ανισότητες οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση και έλλειψη πρόσβασης στην απαραίτητη θεραπεία, τονίζει ο σύλλογος “Φλόγα”.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα