30 Ιουνίου 2024

    Η μαγευτική κατασκευή της Σιγκιρίγια: Ένας κόσμος από γρανίτη και ομορφιά

    Στην καρδιά της κεντρικής Σρι Λάνκα, κοντά στην πόλη Νταμπούλα, δύο γιγάντιοι γρανιτένιοι βράχοι υψώνονται περήφανα πάνω από την εύφορη γη. Ανάμεσα σε αυτούς, ένας ειδικός βράχος ξεχωρίζει, γνωστός ως “φρούριο του λιονταριού”ή αλλιώς Σιγκιρίγια (“Sigiriya”). Μεταφέροντας την ιστορία των αρχαίων βασιλείων της Σρι Λάνκα, αυτή η εξαιρετική κατασκευή ανήκει στην καταχώριση της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά από το 1982. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Νότια Ασία και πολλοί το αποκαλούν “το όγδοο θαύμα του αρχαίου κόσμου”.

    Η ιστορία πίσω από το Σιγκιρίγια ξεκινάει τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν ο βασιλιάς της Σρι Λάνκα, Κασιάπα Α’, κατασκευάζει το παλάτι στην κορυφή του βράχου. Ο Κασιάπα ήταν ο λατρεμένος γιος του βασιλιά Ντατουσένα, αλλά οι ανάγκες της διαδοχής τού απαγόρευαν να κυβερνήσει. Έτσι, ο Κασιάπα ανέτρεψε και σκότωσε τον πατέρα του, ενώ παράλληλα καταδίωξε τον αδερφό του, Μογκαλάνα, τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου. Μογκαλάνα αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή στην Ινδία για να γλιτώσει.

    Για να προφυλαχθεί από μία πιθανή εκδίκηση, ο Κασιάπα αποφάσισε να κατασκευάσει το παλάτι του στην κορυφή του βράχου του Σιγκιρίγια. Επίσης, μετέφερε την πρωτεύουσά του, που μέχρι τότε ήταν στην πόλη Ανουρανταπούρα. Ο βράχος πρόσφερε εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από τυχόν επιθέσεις.

    Ωστόσο, οι φόβοι του Κασιάπα επιβεβαιώθηκαν όταν ο αδελφός του επέστρεψε από την Ινδία με στρατό για να αποκτήσει τον θρόνο που πίστευε ότι του ανήκει. Στη μάχη που ακολούθησε στην πεδιάδα, ο Μογκαλάνα νίκησε και ο Κασιάπα επέλεξε να αυτοκτονήσει παρά να πέσει ζωντανός στα χέρια του αδελφού του.

    Το παλάτι του Κασιάπα κυβέρνησε τη Σρι Λάνκα για 22 χρόνια, από το 473 μέχρι το 495 μ.Χ. Μετά το θάνατό του, η πρωτεύουσα επέστρεψε στον αρχικό της τόπο στην Ανουρανταπούρα και το φρούριο σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Το Σιγκιρίγια μετατράπηκε σε βουδιστικό μοναστήρι κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και σήμερα εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες με την αρχιτεκτονική του.

    Μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική λεόντεια πύλη καλωσορίζει τους επισκέπτες κατά την ανάβαση προς την κορυφή. Δυστυχώς, η πλήρης αναπαράσταση του λέοντος δεν διατηρείται πλέον, αλλά οι ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ότι ολόκληρος ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο της Σιγκιρίγια ήταν όμορφα διακοσμημένος με γλυπτά λιονταριών.

    Δίπλα στον φράχτη, μπορεί κανείς να θαυμάσει τις υπέροχες βραχογραφίες που απεικονίζουν γυναίκες, γνωστές ως “Apsaras”, που σηματοδοτούν την πνευματική ομορφιά. Επιπλέον, ένας λείος τοίχος ονομάζεται “τοίχος του ναρκισσισμού”, καθώς ο βασιλιάς Κασιάπα είχε τον τοίχο αυτόν γυαλισμένο για να μπορεί να δει το είδωλό του πάντοτε.

    Σήμερα, το Σιγκιρίγια αναδεικνύεται ως μια μοναδική πηγή έμπνευσης για την αρχιτεκτονική και την ιστορία. Η ανάβαση στην κορυφή αποτελεί πρόκληση, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν έναν κόσμο από γρανίτη, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και μια αίσθηση μοναδικής γαλήνης και εκθαμβωτικής ομορφιάς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα